Hulmursisolering Pris – Hvad koster hulmursisolering og kan du gøre det selv?

0

Måske er dit hjem ikke helt ”up to date”, når det kommer til forskellige ting, der nu en gang skal repareres i ældre huse. Måske er Dit hjem er ikke så behageligt som det burde være m.h.t indeklima og en god varme. Måske er dine regninger på opvarmning undervejs på en truende kurs op gennem taget.

Jamen, hvis du ved det, er det så ikke på tide, at du får gjort noget ved det? Hvorfor tøve hvis det er på tide at få hulmursisoleret?

Allerede her opstår det store spørgsmål. Kan du gøre det selv, eller skal du have fat i en professionel og erfaren hulmursisolatør?

Jo der er mange faktorer, du skal overveje, når du tænker på, at dit hjems isolering skal opdateres. Du vil uvilkårligt spørge dig selv, om det er noget, du kan klare – har du det rette håndelag for den slags.

Folk står ikke fire år i lære, hvis ikke der var brug for deres professionelle ekspertise. Det vil altid være sådan, at der er områder i dit hus, der vil kræve en håndværkers hænder. Andre områder er måske noget ”gør det selv folket” kan klare, og hvis du er en af dem, skal du naturligvis ikke være bange for at få lidt skidt op under neglene.

Den erfarne isolatør ved en del om isolering, og han vil altid kunne fortælle dig, hvilke områder af dit hjem, der kan være et ”gør det selv” projekt, når det kommer til isolering. Han vil også kunne vurdere, om det er på tide at ringe til fagfolk.

Lad os se på hvad isolering er, og hvilke fordele og ulemper der er ved et ”gør det selv” projekt.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Isolering

Der findes forskellige måder at isolere sin bolig på. At isolering er en nødvendighed for, at et hus kan blive mere energi-effektivt er hævet over enhver tvivl, og at hulmursisolering er en af de mest effektive metoder til mindske sin varmeregning, er også hævet over enhver tvivl.

Det er især ældre huse, der ofte ikke er isoleret ordentligt, og det vil altid koste mere, når det kommer til varmeregningen, fordi en god del af varmen går til spilde. Årsagen til at ældre bygninger ikke er isoleret optimalt er ganske enkelt, at man førhen for en 30 – 40 år siden ikke vidste eller brugte særlig meget tid på at overveje isolering.

Med de første oliekriser og de hastigt stigende energipriser skete der noget, der satte isolering på dagsordenen. Af samme grund møder man derfor også i dag mange forskellige isoleringstyper og metoder. Den mest kendte, populære og effektive løsning er hulmursisolering.

Hvis din bolig ikke i forvejen er hulmursisoleret, så er det den isoleringsløsning der kan spare dig for mest på varmeregningen, samtidig med at det også er en af de billigere efterisoleringsmetoder.

Trænger dit hus til at få gjort noget ved udseendet? Har du overvejet at få sandblæst det? Du kan læse meget mere om sandblæsning af hus her.

Hvad er hulmursisolering?

Hulmursisolering af nyt hus

Hulmursisolering af nybygger hus. Læg mærke til isoleringen imellem yder- og indervæggen

Når man skal efterisolere et hus, er hulmursisolering den arbejdsmetode, de fleste vælger. At man vælger hulmursisolering skyldes, at det er nemt. Et er en yderligere fordel, at det ikke koster mere, end at de fleste godt kan være med.

Når 30 % af varmen fra et hus forsvinder ud igennem hulmurene, fordi der ikke er isoleret ordentligt, er der grund til at ”råbe vagt i gevær”.

Hulmursisolering er en isoleringsform, hvor man fylder hulrummet mellem murstensvæggene op med isoleringsmateriale. Der findes her flere forskellige materialer at vælge imellem.

Beregninger har vist, at man kan miste op til mellem 3.000 til 4.000 kroner årligt, hvis hulmursisoleringen ikke er som den skal være.

Der er med andre ord en betydelig besparelse at hente – en besparelse der over tid løber op i store summer.

Murens anatomi

En mur er opbygget med en yder- og en indervæg, så der er et hulrum. Det er som sagt især ældre boliger, der enten aldrig har haft eller kun har en spartansk isolering. Når der ikke er isoleret på rette vis i hulrummet, kan huset ikke holde kulden ude eller varmen inde.

Dette indebærer kulde indendørs og så er der ikke langt til, at man enten skruer op for varmen eller termostaten går amok. Den forudsigelige udgang på dette er en højere varmeregning.

Som et ekstra plus skal det på sin side fremhæves, at hulmursisolering, udover at holde på varmen, kan hjælpe til med at skabe et mere støjfrit miljø.

Arbejdsgangen ved hulmursisolering

Hulmursisolering kan ved et første øjekast tage sig ud som noget, der er let at gå i gang med. Men pas på! Det er som antydet ikke noget alle privatpersoner kan gå i gang med at ordne selv. Ofte erkender mange, at det bedste er, at man får fat i en fagmand – en der har styr på teknikken, og som har det udstyr, der skal til for at man kan udføre arbejdet ordentligt og i overensstemmelse med byggeregulativerne.

I praksis foregår hulmursisolering ofte ved, at man først borer et lille hul i ydervæggen. Man kan derefter placere en ’blæser’ i hullet, forbundet med en slange. Gennem denne slange sprøjtes isoleringsmaterialet ind i hulrummet.

Isoleringsmaterialer til isolering af hulmur

Metoden med indblæsning af skum er ikke den eneste. Der findes flere forskellige isoleringsmaterialer.

Stenuld

Stenuld, også kendt som Rockwool, er den klassiske isoleringsmetode. Og det er en metode, der ofte anvendes endnu den dag i dag.

Rockwool består af spundet stenmateriale, og når man anvender materialet til hulmursisolering nu om dage, er bruger man materialet i en smuldret udgave også kendt som granulat. Dette er ikke det samme som rockwoolbats, der er ruller med rockwool eller måtter.

Rockwool har flere gode isoleringsegenskaber, og materialet bliver ikke påvirket af vand, ligesom det ikke er brandbart.

Glasuld

Glasuld består af spundet glas masse. Glasuld ligner i høj grad stenuld, og det har mange af de samme egenskaber, men det kan være ubehageligt arbejde med, fordi udækkede dele af kroppen udsættes for kløe.

Det er bl.a. vandafvisende, og det kan som med rockwool heller ikke brænde. Det anvendes også som granulat.

Flamingo

Flamingo er et oliebaseret plastprodukt, der skummes op, så det fremstår som et let og luftfyldt materiale.

Det skal imidlertid bemærkes, at flamingo ikke er et anbefalelsesværdigt materiale, når det kommer til isolering. Selvom det har en del ens egenskaber, som set hos andre isoleringsmaterialer er flamingoen særdeles brandfarlig, og det udvikler en toksisk røg ved brand.

Papiruld

Papiruld er baseret på genbrugsavispapir, så man på den måde nedbringer CO2 udledningen. Materialet er tilsat salte og borsyre, der reducerer brændbarheden. Papiruld bruges til hulmursisolering som granulat.

Hvilket isoleringsmateriale er så bedst til efterisolering af hulmur?

Når der findes så mange andre forskellige isoleringsmaterialer, er det i dag kun et fåtal af fagmænd, der anvender Flamingo. Man vil betegnende nok i stedet tilråde brugen af stenuld, glasuld eller papiruld i stedet for flamingoen.

Din endelig pris på hulmursisolering handler selvfølgelig også hvilket materiale der bliver anvendt.

 

Hulmursisolering pris

 

Hvorfor vælge hulmursisolering?

Ingen tvivl om at der er indlysende fordele ved, at du vælger en hulmursisolering af din bolig. Der er penge at spare på kort sigt og hertil kommer, at det ikke koster ”en bondegård” at få isoleret hulmuren af en fagmand. Og så er der altså også en række sidegevinster udover de økonomiske fordele.

Alt sammen noget der taler for, at man vælger hulmursisolering frem for andre isoleringsmetoder.

For det første sikrer hulmursisolering at lavere gennemtræk i huset. Kulden holdes ude. Gennemtræk oplevet i huse, der ikke er hulmursisolerede, er en tilbagevendende årsag til, at man bliver syg. Når det er sagt skal man selvfølgeligt heller ikke glemme, at isoleringen holder bedre på varmen efter en hulmursisolering.

På den måde får man en mere stabil temperatur, hvilket minimerer din varmeregning. Det er ofte sådan, at større regninger henter sin forklaring i beboere, der konstant drosler op og ned på varmen. Den stabile regulering gør, at der bruges mindre energi på at varme boligen op.

Skal energirenoveringen have en ekstra tand? Hvis du ikke allerede har en varmepumpe monteret, så er det måske værd at overveje om du skal have det monteret samtidig? Få 3 priser på montering af varmepumpe her.

Den rette hulmursisolering mindsker risikoen for skimmelsvamp

Hertil kommer vor tids plage – skimmelsvamp. Man minimerer risikoen for, at der kommer skimmelsvamp, hvis der er hulmursisoleret. Dette skyldes, at man fylder det hulrum op, hvor skimmelsvampen ellers ville have været opstået.

Ikke at isolering her er en mirakelkur, for alt for isolerede boliger kan på sin side skabe mug og skimmel – igen et argument for at lade fagmanden komme til. Iveren for at isolere kan også blive for meget, fordi boligen ”ikke kan svede” og slippe af med fugten. At finde den rette balance kræver en person med viden om isolering.

Men isoleret korrekt kan dette på lang sigt medføre, at man sparer penge. Det er dyrt og sundhedsfarligt, hvis ens bolig bliver ramt af skimmelsvamp. Hvis du absolut selv vil isolere dine ydervægge indvendigt inden der mures op med en indervæg, er det vigtigt, at du får lavet et dampspærre på den varme side af isoleringen.

Manglende dampspærre skaber problemer med fugt og skimmelsvamp! Den fugtige rumluft kondenseres ud i isoleringen om vinteren, når den køles ned til sit dugpunkt. Du kender dette fænomen fra dug på spejlet i et koldt badeværelse.

Endelig skal det naturligvis ikke glemmes, at man bidrager til at minimere udledningen af CO2. Drivhusgasser er et stort problem for vores natur – et problem vi alle bør bidrage til at løse.

I det store billede kan det måske være svært at se, hvordan man lige kan hjælpe til, men en hulmursisolering kan faktisk godt betyde en del.

Selv en lille private hulmursisolering kan gøre ret meget i forhold til det globale behov, der er for at få de mange tons CO2 nedbragt. ”Mange bække små bliver som bekendt til en større å”, og hvis flere huse får lavet hulmursisolering eller anden isolering, vil slutresultatet blive positivt.

Fordele og ulemper ved selv at hulmursisolere

”Gør det selv projekter” kan hurtigt udvikle sig til at blive et helvede. Det er blod, sved og tårer, hvis projektet går galt. Hertil kommer, at der skal påregnes tid, tid man ikke altid har, når man også har et job at skulle passe.

Her er nogle fordele og ulemper du bør tage i betragtning.

Fordele:

 • Glasfiberbatts og -ruller kan installeres i åbne og tilgængelige områder som loftsrum, krybningsrum og kantbjælker. Derfor er det umiddelbart let at gå til selv for den, der kan gøre det selv.
 • Indblæsning af celluloseisolering kan installeres af boligejere, men det vil indebære, at du skal leje en maskine til installationen. Dette er nemt at gå til på lofter.
 • Skumplader er et nyere materiale anvendt i byggebranchen. Disse er fremstillet i PUR (polyuretan) og PIR (polyisocyanurat). PIR/PUR skum er en celleplast, der betegnes som enten en stiv eller en hård skumplast. Pladerne er ret modstandskraftige overfor vand, mug, kemikalier og høje temperaturer.
 • Skumplader er produceret som plader, blokke og sandwichpaneler. Da det er et letvægtsmateriale, er det let at gå til for ”gør det selv” folket. Alt hvad der skal bruges, er en sav eller en kniv. Hertil kommer at materialet er klæbefast, skruefast og det kan limes med flere forskellige limtyper.
 • Det er klart, at hvis alle disse projekter går som planlagt, er der også penge at spare ved ”gør det selv” projektet!

Ulemper:

Men når det er sagt, skal man ikke glemme de mange faldgruber forbundet med ”gør det selv” projekterne.

 • Mishandling af glasfiber kan medføre, at materialet bliver absorberet i huden, eller det indåndes. Derfor er maske tilrådelig, for den slags kan lede til alvorlig sygdom.
 • Hvis en cellulose indblæsning ikke forestås af en person, der ved hvad man har med at gøre, kan det ende med at cellulosen spreder sig ud i sine omgivelser. Dette medfører, at kanal arbejde og andre indlæsningsprojekter skaber støv hele vejen ud igennem huset.
  Dette vil på sin side øge omkostningerne, fordi der skal mere cellulose til, og fordi ventilations-kanalerne skal rengøres.
 • Skumplader, glasfiberbatts og -ruller, skal skæres til med kniv, så de passer perfekt til det område, der skal isoleres. Hvis ikke skæringerne ligger tæt op til hulrummet, hvor plader, bats og ruller installeres skal der mere isolering til, og dette øger igen projektets omkostninger.
 • De fleste isoleringsprojekter tager lang tid at gøre færdige selv for en erfaren isolatør, fordi det er nødvendigt at lave præcise tilpasninger for at spare på materialerne.
 • Hertil kommer at hvis der er gammel isolering i huset, skal boligejerne fjerne- og bortskaffe det. Dette vil tilføje mere tid til jobbet og muligvis øgede omkostninger til transporten.

Hvorfor skal du bruge en fagmand til isolering af hulmur?

Det er klart at det vil koste mere at hyre en isolatør end at gøre arbejdet selv. Vel at mærke hvis ”gør det selv” manden gør det rigtige og ikke er en typisk Hr. ”Godt nok”. Man skal ikke være blind overfor at der realistisk er tidspunkter, hvor en opringning til fagmanden vil spare både tid og penge på lang sigt.

Fordele:

 • Områder i hjemmet som eksisterende vægge kan isoleres effektivt af en professionel uden de store beskadigelser på gipsplader og lignende materialer.
 • Spray skumisolering er ekstremt vanskeligt at have med at gøre. Dette gælder især for store job. Her kan det at hyre en professionel isolatør være den eneste måde, man kan realisere fordelene ved skumisolering på.
 • Mængden af ​​tid til at afslutte isolationsjobbet vil blive reduceret drastisk i forhold til et gør det selv projekt.
 • En god entreprenør vil klare ting som produktansvar og de nødvendige forsikringer, så hvis noget skulle gå galt eller der var et problem, er det det professionelle firma, der har ansvaret.
 • En erfaren entreprenør fjerner og bortskaffer al eksisterende isolering på områder som f.eks. loftet, krybningspladsen og kantlinjen.
 • En god isolatør vil have kendskab til byggeregulativer, energieffektivitet og rabatter, og han vil vide, hvad man skal se efter i forbindelse med problemer som skimmelsvamp, skimmel og dyreangreb.

Ulemper:

 • Ansættelse af en entreprenør er som antydet dyrere end et ”gør det selv” projekt, der er gennemført uden problemer og efter planen.
 • Hvis isolatøren ikke er hæderlig og erfaren, og der er skader på huset, kan det blive husejerne, der ender med at skulle betale for at løse problemet.
 • Hertil kommer at en husejer måske er tvunget til at skulle vente, hvis isolatørens ordrebog er fuld.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Misforståelser ved hulmursisolering

Mange tror at isolering og specielt hulmursisolering kræver en hel masse maskiner, redskaber og materialer. Men det modsatte er tilfældet. I virkeligheden er det nemt for en isolatør at lave en hulmursisolering, det udstyr der skal bruges, optager ikke meget plads i en firmabil.

Det er indblæsnings- og opsugningsmaskinellet, der ikke befinder sig i den danske gennemsnitshusholdning, og det er her man tvinges til at leje maskinellet, hvis man absolut skal gøre arbejdet selv.

Og hvis du beslutter dig for at hyre en isolatør, kan du fortsat selv lave noget selv f.eks. ved at klargøre pladsen hvor isolatøren skal arbejde.

Her kan du se hvordan man måler op til hulmursisolering

Hulmursisolering pris

Vi anbefaler, man altid spørger fagfolk til råds, de kan både hjælpe dig med, hvad der er bedst i netop dit tilfælde, samt give dig en mere konkret pris.

Du har mulighed for at få 3 gratis & uforpligtende tilbud fra fagfolk i dit lokalområde på en hulmursisolering. På hjemmesiden kan du gøre brug af ’3 tilbuds serviceordningen’. Her har du mulighed for at vurdere, om det ligger inden for dit økonomiske råderum, og om det kan betale sig, at få arbejdet lavet.

Hvis du er tilfreds med et af tilbuddene, så accepterer du det og herefter bliver du sat i forbindelse med isolatøren. Hvis du ikke er interesseret i nogle af tilbuddene, så kan du bare lade være med at gøre brug af dem.

Det er altså en smart måde, hvor du kan en konkret pris på hulmursisolering og finde ud af om det er noget, du skal gå videre med.

Hvad koster hulmursisolering i gennemsnit?

At hulmursisolering er den mest benyttede isoleringstype skyldes i hovedsagen den lave pris, samt den kendsgerning at det mht. tidsforbruget for projekter ikke tager lang tid, at udføre arbejdet. Tilbagebetalingsperioden er ikke lang, når der sammenlignes med andre isoleringsmetoder.

Prisen på en hulmursisolering ligger typisk mellem 120 og 160 kroner pr. kvm. Prisen afhænger altså af størrelsen på boligen, og hvor i landet man befinder sig.

En dansk villa på omkring de 160 kvm kan hulmursisoleres for omkring 19.000 kr til 26.000 kr.

Som antydet er der flere ting der spiller ind mht. prisen, og det er således ikke muligt at give en præcis pris. Man kan lave et overslag afhængigt af murenes tilstand, hvor i landet man bor og naturligvis, hvor mange kvm hulmure der skal isoleres.

Man kan typisk sige, at gennemsnitsprisen på det gennemsnitlige hus ligger nede omkring de 10000 kroner. Dette indebærer, at man kan tjene investeringen ind i løbet af 2-6 år, selvfølgeligt afhængigt af, hvor stor ens varme- og elregning er. Hulmursisolering kan med andre ord godt betale sig.

Hulmursisolering har en anden god effekt, når vi ser boligen som et aktiv. Isolering øger boligens værdi; typisk vil værdien af boligen stige med hele 5%. Antag at din bolig kan sælges til en handelsværdi på 2 millioner kr.; i dette tilfælde vil værdien stige med 100.000 kroner.

Står man med andre ord med planer om at ville sælge inden for en overskuelig fremtid, kan hulmursisolering vise sig at være en rigtig god investering.

 

Hulmursisolering pris

 

Her kan du se en kort video om prisen på hulmursisolering

Tilskud til prisen på hulmursisolering

Naturgas- og fjernvarmeselskaberne indgik i 2009 en aftale med Klima og Energiministeriet om, at nedbringe CO2 emissionen og skabe KW besparelser hos de enkelte husstande. Dette indebar, at en loftisolering, hulmursisolering, isolering af etageadskillelse m.m. ifølge energiselskaberne havde en værdi.

Princippet var derfor at disse selskaber ”købte” en energibesparelse, som de efterfølgende får kompenseret hos energistyrelsen.

Energitilskuddet blev afregnet som et kontant beløb til boligejeren. På den måde kunne de fleste miljøbevidste husejere få tilskud. Når det ikke var alle, skyldtes det, at der var nogle få tilfælde, hvor tilbagebetalingstiden på isoleringsopgaven var under 1 år.

Tilskuddets størrelse kalkuleredes ud fra, hvor meget energi og hvor mange kilowatt timer der kunne spares pr. m2 pr. år. Beløbets størrelse ville således være afhængigt af, hvor mange m2, der isoleredes og hvor meget isolering, der allerede var etableret.

Desværre gives der ikke længere tilskud til hulmursisolering, da det i snit tager ca. 2 år at tjene udgiften hjem igen. Du kan læse mere om energitilskud på SparEnergi.dk.

Du kan i stedet søge om “håndværkerfradrag”. Du kan læse mere om håndværkerfradraget på Skat.dk.

 

Comments are closed.