Montering af tagrender – Modtag 3 tilbud eller gør det selv

0

Opsætning af ny tagrendeTagrender og nedløbsrør fra tagrenden til kloakeringen, er designet med henblik på, at omdirigere og lede regnvand væk, fra grunden omkring dit hus, så huset bevarer et fast fundament.

Tagrender bidrager på den måde til, at undgå jorderosion, beskadigelse af husets facade, døre, vinduer, sokkel og kældre.

Modtag 3 uforpligtende tilbud på opsætning af tagrende her

Indholdsfortegnelse

Opsætning af tagrender

Det er vigtigt, at tagrenderne og nedløbene opmåles, afmærkes og installeres korrekt.

Nogle boligejere kan selv klare at sætte nye tagrender op, andre må ringe efter en fagmand der kan udskifte tagrenderne.

Er du en ”Gør Det Selv” person kræver det ikke andet end praktisk sans, lidt håndelag og viljen til at ville gøre det.

Det er vigtigt, at du har det rette værktøj, og at du kan følge brugsanvisninger og monteringvejledninger som denne, til punkt og prikke.

Det kan være sværere end du tror

Reparationer af utætte samlinger og utætte tagrenderEr der tale om nybyggeri, er det hele en smule lettere, fordi man sørger for, at der plads til at sætte nye tagrender op, på et afdækket tagskelet.

En smule sværere er det med reparationer af utætte samlinger, utætte tagrender og udskiftning af eksisterende tagrende.

Dette skyldes, at det kan blive nødvendigt at afmontere den nederste del af taget, fordi rendejernene, der bærer de gamle render, sidder under tagpladen, skiferpladerne eller tegltagets plader.

Her kan det blive nødvendigt at have en blikkenslager (skifertag), tømrer (eternitplader), eller murer (tegltag, beton tegl) til hjælp, alt efter hvilket tag du har.

Et rendejern kan tage form som et konsoljern til direkte fastgørelse på sternbrættet, eller det kan være korte eller lange rendejern, der går op under tagpladerne fastgjort til de nederste lægter.

Indhent tre tilbud på montering af tagrender

Er din slidte tagrende parat til at blive fjernet, så kan portalen 3byggetilbud hjælpe dig.

De tilbyder at formidle kontakt til autoriserede VVS og blikkenslagermestre, der kan udføre din opgave m.h.t. at montere nye tagrender korrekt.

Det kan være en fordel, hvis du gerne vil have de mere sofistikerede håndværksmæssige løsninger, fremfor de simple ”Gør det Selv ” prægede projekter.

De virkeligt flotte opsætninger, hvor det gamle håndværk kommer til udfoldelse, er ikke noget for selvbyggeren. For det kan vedkommende simpelthen ikke selv lave.

Det gælder opsætning af kobber tagrender, zink tagrender, eller nedløb i zink med brug af svanehalse og vandsamlekasser, samt andre håndværksmæssige teknikker (beskrevet og linket nærmere nedenfor).

Vælg det bedste tilbud

Det kan selvfølgeligt også godt være, at du hverken har tid eller lyst til selv at have bøvlet.

I så fald handler det selvfølgeligt om at finde de bedste og billigste tilbud, hvilket på sin side vil kræve endnu mere tvivl, hvis du virkeligt skal screene markedet.

Nu om dage har man imidlertid internetportaler for den slags.

Ideen er, at du, hvis du kan beskrive opgaven, kan få tilsendt de tre billigste tilbud.

Her gælder det om at have en ide om, hvad det er, der præcist skal laves. Er opgaven upræcist formuleret forsinker det processen, og du vil sikkert få et svar i retning af ”lad os lige snakke om det”.

Teksten kunne gå noget i retning af: ”Vores eksisterende tagrender er utætte. Vi ønsker at udskifte tagrenderne. Vi vil gerne have tilbud på opsætning af tagrender og nedløbsrør. Vi ønsker zink tagrender eller lignende materiale. Vi vil gerne i gang med opgaven, inden for den næste måned.”

Det hele er altså ganske simpelt. Du Indsender din opgave, og du vil herefter få et svar i form af tre tilbud.

Processen følger disse 5 trin: 

 1. Beskriv kort den opgave, du ønsker at få udført
 2. 3Byggetilbuds serviceafdeling kontakter dig
 3. Du modtager tilbud fra tre udvalgte leverandører
 4. Vælg frit mellem de tre tilbud
 5. Opgaven udføres

Du er ikke bundet af, at du henvender dig. Alle de tilbud du modtager er 100% gratis og uforpligtende.

Du slipper for selv, at skulle skabe dig et overblik over markedet. Men det er klart, at ingen kan forhindre dig i selv at tjekke efter, om ikke der i undtagelsesvise tilfælde måtte være en, der er prisbilligere end de tre opnåede tilbud.

Her skal du dog være klar på en ting – et er, at en eller anden person siger, han kan udføre dette; noget andet er, om han er autoriseret til at gøre det.

Her kan du se en kort video om hvordan 3byggetilbud.dk virker

 
Få 3 gratis tilbud på montering af tagrender

Udskifte tagrenderne med nye tagrender – Evaluere og planlægge projektet

Udskifte tagrenderVil du gøre det selv er kodeordet ”omhyggelighed”.

Hvis du selv kan udskifte dine tagrender, kan du spare mange penge, men der er faldgruber som, du må og skal undgå at falde i.

Det er væsentligt, at tjekke det rendejernene skal monteres på, for råd og svamp.

Opdager du tegn på dette, skal de ramte steder udskiftes, og det kræver i nogle tilfælde en tømrer.

Træ, der skal udskiftes, før du sætter ny tagrende op, er tømrerens gebet.

De nederste lægter og sternbrættet skal være i en god forfatning, inden du overhovedet så meget som tænker på at sætte nye tagrender op.

Og nu du er i gang, skal du sikre dig, at eventuelle utætte tagplader, der har forårsaget skaderne, ikke bliver ved med at gøre det, så du igen, en gang i fremtiden, skal i gang med at reparere tag og dets bærende konstruktioner.

Hvor langt op fugt, råd og svamp er trængt ind under taget kan i de fleste tilfælde tjekkes indefra, hvis du kan komme på loftet.

Lav en tegning og opmål dit hus

Lav en opmåling af, hvor mange meter ny tagrende, du skal bruge. Marker, hvor der skal føres nedløbsrør ned til kloakrøret. Få tal på, hvor mange tagrende-ender du skal bruge, og hvor mange rendegeringer (vinkelhjørner på huset).

Husk at gøre dig det klart hvad der er højre-ender, og hvad der er venstre-ender. En tagrende har indvendige og udvendige vulster, hvilket skal passe med enderne.

Vulster er rundede bøjninger langs med tagrenden – i nogle tilfælde er der to, en indvendigt mod taget og en udvendig væk fra taget. I andre tilfælde er der kun en udvendig vulst.

Mål højden på nedløbsrørene og husk at tilføje ekstra længde til hvert rør. Rørene skal skydes sammen med renden og stikke ned i kloakken.

Ved længere rør kan der også være tale om, de skal skydes sammen.

Fra selve renden og ind til væggen skal du regne med, at der skal sættes bøjninger på nedløbet, så røret kan føres fra renden og ind til væggen.

Ikke uden en fagmand

Ved kloakken, skal røret føres ud til kloakstudsen eller brønden.

Før i tiden, hvor blikkenslagere lavede nedløbsrør i zink, lavede man det som simple bøjninger, eller man lavede svanehalse bestående af ringe, der var loddet sammen efter alle kunstens regler.

De ser flotte ud, og vil du have det, slipper du ikke udenom en fagmand.

Førhen så man også, at renderne blev samlet i en vandsamlekasse, der var forbundet med en svanehals. Igen er det tilrådeligt med en fagmand.

Du skal bruge en kridtsnor og et lille hængevaterpas for at markere, hvor tagrenden skal sidde.

Alternativt kan du tegne op efter et langt vaterpas, der hvor den øverste skrue i rendejernene eller rendekonsollerne skal sidde.

Tænk på fremtiden

Tilstoppede tagrenderNår regndråberne skal ramme den nye tagrende ca. en tredjedel inde i renden, skal der ca. være 2-4 cm. luft over rendens top.

Dette er også vigtigt af hensyn til, når du i fremtiden skal rense dine tagrender.

Du kan eventuelt her beslutte dig for, at du vil sætte et løvfang op efter færdig montage, det skal der også være plads til, så du kan slippe for tilstoppede tagrender.

Husk at træbeskytte sternbrædder før montagen.

Lav korrekt fald

Nye tagrender skal monteres med et mindre fald hen mod nedløbsrørene (ca. 1-2 mm pr. løbende meter).

Montage helt vandret kan føre til, at der hele tiden står vand i renderne, og det kan afhængigt af materialevalg indebære tæring og rust.

Rendejernet skal indrettes, så renden falder hen mod nedløbsstudsen, så du skal lave et fald ved at tegne bukkemærkerne en lille smule skråt, når jernene ligger ved siden af hinanden.

Det kan være en god ide at have fliser langs huset, med fald væk fra huset, så vand bliver ledt væk. Vil du selv lægge fliser, så kan du læse vores guide til lægning af fliser her hvor du også kan få en pris på lægning af fliser.

Disse materialer kan du vælge

Der er flere typer tagrender, du kan vælge imellem, når du vil udskifte din gamle tagrende, med en nye tagrender.

PVC tagrender

Den mest simple løsning er tagrender og nedløb fremstillet i plast. Den slags har ikke meget med håndværk at gøre, og det er et tilrådeligt materiale for selvbyggere.

Fordelen ved plast tagrender er, at det ikke ruster eller skifter farve. Bliver de beskidte udvendigt kræver det ikke meget at rengøre dem igen.

Ulempen ved dem er, at plast tagrenderne ikke er så solide som andre materialer.

Zink tagrender

Zink tagrenderFørhen var dette det mest anvendte materiale, fremstillet håndværksmæssigt af blikkenslagere på værksteder, hvor man først skar rendestykkerne til fra zinkplader.

Herefter rundende man stykkerne og vulstede dem, inden man loddede dem sammen i fire meters længder.

Nedløbene og bøjninger samt svanehalse var også ”bliktudens” gebet.

I dag kan man til stor glæde for selvbyggere lime zinktagrenderne sammen.

Nyopsatte zinktagrender fremstår blanke og metallignende i begyndelsen. Senere korroderer de og bliver grå som zinkmateriale gør.

Zink er temmeligt blødt og ikke så stærkt som stål.

Førhen havde zink tagrender en begrænset levetid, men når man i dag legerer man zinken med bl.a. titan og kobber som forlænger materialets levetid.

Kobber tagrender

Mere fornemt er tagrender fremstillet i kobber. Igen er de flotte i begyndelsen, senere antager de en grøn farve som set på kirker, kirketage, rådhuse og institutionsbygninger.

Pga. den pebrede pris har kobbertagrender og nedløb, været forbeholdt mere eksklusivt byggeri. I dag er prisen dog faldet, så flere vælger de fornemme kobbertagrender.

Som med zink, foregår samling normalt enten ved lodning eller limning. Men at arbejde i kobber, er ikke noget for den, der ikke har de nødvendige kvalifikationer.

Materialet er svært at holde på plads, det forskyder sig let og bliver skævt i hjørnerne (rendegeringerne).

Kobber har en lang levetid. Kobbertagrender er særdeles modstandsdygtige, når det kommer til vejr og vind. Alger og andre vækster kan ikke leve på kobber.

Stål tagrender

Stål tagrender i sortTagrender af stål er de stærkeste. De har en holdbar og bærekraftig kerne af galvaniseret (forzinket) stålplade.

I nogle af tagrenderne er der endvidere et antal efterbehandlinger, der sikrer rustbeskyttelse og slidstyrke, med en lakering foruden som sidste forsvar.

Ståltagrender leveres i flere farver.

Lakeringen på stål kan enten rekvireres i et antal af almindelige farver som hvid, sort, skifergrå og teglrød, eller leveres med en metallakering.

Denne type ståltagrender er nemme at montere, fordi delene klikkes sammen.

Tagrender med galvanisering vil, som med zinken, med tiden antage en grå farve.

Aluminium tagrender

Aluminiums fordel nummer et er at den ikke ruster.

Tagrender af aluminium udmærker sig ved, på en gang at være lette og ret stærke.

I modsætning til stål, kan de overhovedet ikke ruste, og den blanke aluminium vil, når den kommer i forbindelse med ilt danne et hårdt, beskyttende lag på overfladen, der minder om korroderet zink.

Materialet er især velegnet i kystområder med fugt og havgus. Det er er særdeles egnet til det hårde, saltholdige klima nær kysterne og i byer, hvor saltholdig luft også tærer på overfladerne.

De kan bruges i næsten alle miljøer.

Aluminiums-tagrender samles ved, at man kan støde leddene sammen; de fås også med pulverlakeret overflade.

I denne artikel kan se fordele og ulemper ved de forskellige materialer, inklusiv aluzink tagrender.

Modtag 3 uforpligtende tilbud på udskiftning af tagrender her

Opsætning af rendejern

Opsætning af rendejern

Du skal bruge kraftige galvaniserede skruer her – ikke noget med sorte jernskruer, for de ruster.

Brug den størst mulige skrue, når rendejern, eller renekonsoller skal monteres.

De skal sidder der i lang tid, så det er vigtigt at de sidder godt fast.

De yderste rendejern skal monteres 15 cm fra vindskederne (gavlstykkerne), og de resterende skal fordeles med en afstand af ca. 60 cm.

Det hele mærkes op med en blyant inden montagen begyndes.

I denne video kan du se hvordan du gør

Samling

Afhængigt af hvilken samleteknik, der iagttages (limning, klikning, nitning etc.,) skal renden under alle omstændigheder skæres til med en nedstryger.

Montage af samlinger og endebunde samt rendegeringer (vinklehjørner) foretages undervejs under opsætningen af de nye tagrender.

Ved brug af lim anvendes f.eks. Plastmo tagrendelim i ca. 5 mm. Påsmør striber hvorefter de limede endestykker klemmes fast. Fjern evt. overskydende lim og husk også at fjerne kraftige grater.

Er du træt af det gamle layout af din bolig og vil ændre lidt på hvor væggene står? Den nemmeste måde, at lave nye skillevægge på, er ved opsætning af gipsvæg. Læs vores guide til opsætning af gipsvæg, hvor du også kan få 3 priser på det.

Læg renderne i

Efter ilægning af renderne i rendejernet, bukkes de fleksible bøjler ind over vulsterne, eller de skal simpelthen, hvis lavet anderledes, lægges på plads i falsene.

Boring af huller til nedløbsrør

Hullet til nedløbet bores med et kopbor nedefra og op, efter at tagrenden er montere.

Alternativt kan du bore hullerne, før du sætter renden op. Eller du kan tegne hullet op og save det ud ved hjælp af 2 skrå snit mod hinanden med en nedstryger, før tagrenden monteres.

Montage af tud til nedløbsrør

Tudstykket kan nu laves eller monteres afhængigt af materialevalg.

Påsmør en 5 mm tyk streg af tagrendelim, hvis der skal limes og gør det ca. 2 cm inde i hver side.

Påsmør også lim hele vejen rundt om hullet, ca. 2 cm. fra dette. Tudstykket sættes straks på bagkanten af tagrenden og drejes på plads.

Anvendes der ikke lim til dine nye tagrender, men en anden samleteknik, som set f.eks. i forbindelse med metaltagrender, bruges en skruetrækker eller tilsvarende til, at sætte tudstykket på plads.

Husk at bruge sikkerhedsbriller, hvis du borer hullet med et kopbor, og fjern altid grater med sandpapir til sidst.

Montage af nedløbsrør

Montage af nedløbsrørHer handler det primært om at skyde bøjningerne sammen, hvor det er vigtigt, at du får rørbøjninger med de rigtige vinkler.

Bøjningerne kan rekvireres med forskellige vinkler, så du skal kende det håndværkeren kalder smiget (vinklen) – altså vinklen som du faktisk kan måle op med en tommestok.

Alternativt kan du bruge en vinkelmåler.

Den mest almindelige bøjning antager ofte en vinkel på 45 grader.

Hvor du sætter bøjningen på tagrendens nedløbstud, sætter et lige rør mellem de to bøjninger og forbinder det hele med det lodrette nedløbsrør, der skal sættes på væggen med murhager eller rørholdere.

Rørene samles, så det øvre rør passer indvendigt i et nedre rør.

Med en afstand på ca. 2 meter mellem rørholderne sættes nedløbene endeligt fast.

Står de gamle nedløb der stadig, kan du, når du fjerner dem, se hvordan de er samlet.

Værktøj til opsætning af tagrender

 • Snor
 • Waterpas
 • Tommestok
 • Vinkelmåler
 • Nedstryger
 • Skrueværktøj
 • Hammer
 • Kopbor
 • Sandpapir
 • Sikkerhedsbriller

 

Få 3 gratis tilbud på montering af tagrender

 

Vi har fundet denne video der viser dig hvordan du montere Plastmo tagrender

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster opsætning af tagrender

Hvad koster opsætning af tagrender er et godt spørgsmål, da der er mange ting der kan spille ind.

Der kan f.eks være reparation af tag eller stern, som skal gøres i samme ombæring.

Hvis vi forestiller os, at der ingen problemer er, og det er lige til at gå til, så kan priserne, alt inklusiv, se således ud:

 • Nye tagrender i kobber starter på omkring 900 kr. per meter opsat
 • Nye tagrender i zink starter på omkring 600 kr. per meter opsat
 • Nye tagrender i plast starter på omkring 500 kr. per meter opsat
 • Nye tagrender i stål starter på omkring 550 kr. per meter opsat
 • Nye nedløbsrør starter på omkring 1550 kr. for 3 meter opsat

Dette er blot eksempler og priserne kan variere, alt efter forhold.

Hvor meget skal en tagrende falde pr meter

Dine nye tagrender skal have et fald på ca 1-2 mm pr meter. Laver du det mindre end dette, skal du rense tagrenderne oftere.

Hvem opsætter tagrender

Oftest er det VVS’eren, men det kan også være tømreren. Nu til dags er der også firmaer som specialisere sig i udelukkende at sætte nye tagrender op. Hvis de gamle rendejern sidder under tagpladen, kan det være nødvendigt at afmontere den nederste del at taget. Om det skal være en tømrer, murer eller blikkenslager der gør det, kommer an på din tagtype.

Kan man selv sætte tagrender op

Du kan selv sætte tagrenderne op, hvis du vil spare penge, eller bare godt kan lide gør det selv arbejde. Det er dog ikke nemt, og det kræver lidt snilde. Du kan følge vores trin for trin guide, eller også kan du benytte af vores service til, at indhente 3 uforpligtende priser på din opgave, uden omkostninger for dig.

Comments are closed.