Lakering af gulv

0

Hvis du skal lakere dit gulv, så er der mange ting du skal tænke på inden du går i gang med projektet. Vi vil i det følgende fortælle lidt mere om nogle detaljer, som du skal være særligt opmærksom på, og hvad du skal sørge for inden du går i gang med at lakere gulvet.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Indholdsfortegnelse

Når du selv har valgt at gøre arbejdet, så er det sikkert fordi du gerne vil spare nogle penge i forhold til at få hjælp udefra. Det kan du også sagtens selv klare, men en professionel laver ikke andet, og vedkommende er specialist, og det betyder hurtigere arbejde, de rigtige produkter, og formentligt et bedre resultat.

Det kan ses, om det er en professionel eller en gør-det-selv person, som har gjort det.

Lakering af gulv er en lang proces

Lakering af gulv tager meget lang tid, og det er en lang proces, hvor du også skal vente ind imellem. Blandt andet på at lakken tørrer.

Hvis det er et helt nyt anlagt trægulv, så skal du lige vente et par dage med at lakere det. Det skal lige have ro og falde på plads. Derefter skal du sikre dig, at gulvet er rent, inden du går i gang. Det samme gælder med et gammelt gulv, det skal være rent.

Har du et trægulv som trænger til en kærlig hånd, så er der råd at hente herfra, men hvis du ikke er helt sikker på, hvad og hvordan du skal gøre, så skal du måske søge hjælp andre steder fra. Et trægulv er ikke bare et gulv af træ. Der findes mange sorter, og det skal du sætte dig lidt ind i.

Er der fodkoldt i huset, så kan det tyde på at du trænger til at få isoleret dit gulv. Få 3 priser på efterisolering af gulv her.

Dette skal du tage hensyn til ved lakering af gulv

Trægulvet kan være spritnyt, eller også har det mange år på bagen, og er blevet lakeret mange gange før, og så er der særlige ting du skal tage hensyn til.

Lakering af et helt nyt trægulv er lige ud af landevejen. Du skal finde en god gulvlak, som passer til den træsort du vil have. Du skal også vælge farvenuance, hvis du ikke bare vil have det helt som natur. Der findes mange farver eller nuancer, og du skal selvfølgelig vælge det som du mener passer bedst til gulvet, rummet og indretningen.

Når du har fundet den perfekte lak, så skal du tænke på, at gulvet skal lakeres flere gange. 3 lag er ikke unormalt for et nyt gulv, og der er derfor nogle naturlige pauser. Jo mere gulvet bliver brugt, jo flere gange lak skal du give gulvet. Er det i stuen kan to gange måske gøre det, mens entreen nok skal have tre gange.

Hvis dit trægulv er helt nyt eller slebet i bund, så skal du give det en grundlakering med 10 procents lak, og lad det tørre. Derefter skal du slibe blidt efter, og fjern slibestøvet. Du er nu klar til at lakere dit gulv, og det gør du med en pensel eller malerrulle.

Brug rigeligt med lak

Sørg for at have rigeligt med lak på, og sørg for at rulle eller pensle i længderetningen af træets årer. Du kan eventuelt vælge at male to baner ad gangen for at have styr på tingene. Det er også vigtigt at du maler fra det våde område til det tørre og tilbage til vådt igen.

Det giver et langt bedre finish, og det giver dig bedre overblik over, hvor langt du er, og hvor der er lakeret.

Skal gulvet lakeres flere gange, så skal det selvfølgelig være tørt fra gang til gang. Når du er helt færdig med at lakere, så skal du vente et par dage med at sætte møbler ind i rummet. Lakken skal have lov til at hærde ordentligt, og du skal huske at få luftet rummet godt ud samtidig.

Lakering af gammelt trægulv

Skal du lakere et gammelt trægulv, hvor lakken er lidt slidt, så skal du kigge grundigt på gulvet, før du træffer en beslutning om at lakere gulvet uden at slibe det ned først.

Er det dybe ridser i lakken eller skader som burde slibes i bund og fjernes? Det er meget ærgerligt, at finde ud af, at der er store skader eller ridser, efter at du har lakeret dit gulv.

Et gammelt trægulv som trænger til fornyelse har bedst af, at blive afhøvlet eller slebet helt ned, så alle lakrester er væk. Du har måske overtaget en bolig, og ved ikke lige, hvilken lak der tidligere har været brugt, og så kan det også være et problem.

Det er nemlig ikke alle laktyper som går i spænd sammen, og så kan du komme ud for en mindre katastrofe. Lak som ikke går sammen, vil resultere i en reaktion som giver det et krakeleret udtryk, og det er ikke pænt. Derfor er det mest sikre, at tage det hele fra bunden af, og slibe eller afhøvle gulvet. Så er det klar til en helt ny omgang lak som du vælger.

Når gulvet er slebet ned eller afhøvlet, så skal det lige have fred. Derefter skal du rengøre gulvet med støvsuger og en våd klud eller moppe. Lad gulvet tørre helt, og gå det så efter i sømmene, og se hvordan resultatet er blevet. Er alt ok, det vil sige, at ridser og gammel lak er fjernet, så kan du starte med at lakere dit gulv, som beskrevet ovenfor.

Det tager tid at slibe og lakere et gulv, og du skal nok planlægge det over nogle dage eller over to weekender. Selvom du selv giver dig i kast med projektet alene, så kan det være smart, at få lidt mere viden om tingene. Det handler selvfølgelig om laktype og gulvtype.

Er du tvivl om du vil lakere dit gulv eller om du vil give det en ludbehandling? Få 3 priser på ludbehandling af gulv her.

Kan de sammen?

Du skal også tænke lidt langsigtet i forhold til din egen situation. Er det dig der skal have glæde af det ny lakerede gulv, eller er det nogle nye beboere, som skal overtage det fra dig. Hvis det er nye beboere, så skal du nok vælge et mere neutralt gulv eller laktype, så det ikke afskrækker for meget. Det skal passe ind i flere sind, blandt andet i forhold til stil og indretning.

Du kan også spørge dig til råds hos en forhandler eller en webshop, hvor de som regel også har eksperter siddende, som kan fortælle dig lidt om dine muligheder. Det kan måske give dig ro i sindet, når du ved lidt mere om tingene.
 
Lakering af gulv pris

Sådan vælger du den rette lak til dit gulv

Når du skal vælge den lak som du vil bruge, så er der både farvenuancer, glans, og holdbarhed at tage hensyn til. Handler du på internettet, så er der mange gode og grundige beskrivelser af produkterne, og det er her du skal vælge at købe din lak og det udstyr du skal bruge.

Farvenuancerne vises ofte på hjemmesiderne, og der er gode forklaringer til, hvad glans betyder, og hvor meget glans du skal vælge, i forhold til gulvtype og holdbarhed. Er det for eksempel et rum med megen trafik, så er en højere glans bedre end en mindre.

Du kan også vælge en mat lak i stedet for en skinnende. Det er helt dit eget valg, og det er sikkert baseret på din indretning af boligen eller rummet som skal have gulvet lakeret.

Der er selvfølgelig store forskelle på produkter og priser på markedet, og nogle produkter er meget bedre end andre. Her gælder det for dig om, at du ikke vælger for billige produkter. En god mellemting, hvor prisen er ok, og produktet har høj kvalitet, er det som du skal gå efter.

Kvaliteten i lak handler om holdbarhed, og jo længere lakken holder des bedre er det for dig. En god lak tåler også mere slidtage, så hvis du har et hjem, hvor der suser børn rundt hele døgnet, skal du være særlig opmærksom på, at vælge en lak i rigtig god kvalitet.

Trænger haven til nye fliser? Få 3 priser på lægning af fliser her.

Sørg for at have alt du skal bruge til lakering af gulv

Når du har købt de produkter du skal bruge, så skal du også bruge det rette udstyr, som for eksempel pensler eller ruller. Det tager selvfølgelig længere tid med en pensel, men det bliver lige så godt som hvis du bruger en lakrulle. Det skal være en rulle beregnet til lak.

Du skal også bruge en støvsuger og en moppe eller gulvklud til at rengøre dit gulv med. allerede inden du går i gang med lakeringen, skal gulvet gøres ordentligt rent.

Er det er gammelt gulv, så skal fedtpletter og andet fjernes fra overfladen, ellers binder lakken ikke godt nok, og så bliver det et dårligt resultat. Alle overflader der skal lakeres skal være helt rene, og måske skal du bruge en slibesvamp til at gøre det godt nok.

Skal du slibe gulvet inden lakering eller skal det afhøvles, så kan du med fordel leje dig til udstyret. De fleste byggemarkeder har udstyr som de lejer ud, og det er ikke særligt dyrt. Du kan også bruge en håndsliber og masser af slibepapir, men det tager bare meget lang tid.

Det er gjort før, og også med meget gode resultater. Du bestemmer jo selv, hvilken måde du gør tingene på. Er du til gør-det-selv, så er det bare om at komme i gang.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Lad fagmanden lakere dit gulv

Gider du ikke lige gøre tingene selv, så kan du også hyre professionelle fok til at slibe og lakere dit gulv. Det bliver oftest det bedste i forhold til kvaliteten af arbejdet, og du slipper for alt det besvær som følger med.

Specialisterne ved også hvilken slags lak der går bedst med de forskellige træsorter, og de har helt styr på, hvor mange gange lak gulvet skal have. Den professionelle løsning koster selvfølgelig en del mere end hvis du selv gør det, men du får også et langt bedre resultat.

Uanset hvilken løsning du vælger, så er et helt sikkert, et trægulv skal vedligeholdes. Hvis et trægulv forsømmes, så går det ud over holdbarheden, og slidtage vil gøre stor skade på gulvet, hvis ikke det for eksempel bliver lakeret en gang imellem.

Lakken beskytter trægulvet mod slidtage, og så holder det også gulvet fint og flot at se på. Om du vælger en mat eller skinnende løsning er ikke afgørende for holdbarheden, men udelukkende et spørgsmål om smag.

Har du smag for det matte look, fordi det matcher med den øvrige boligindretning, så vælger du bare det. Det bliver helt sikkert et flot ny lakeret gulv, uanset hvad du vælger.

En sidste ting omkring lakering og sikkerhed, handler om du vælger akryl eller alkyd lak. Den første og vandbaserede holder længere end den terpentin baserede type, og det lugter heller ikke, og udstyret du bruger, kan rengøres med vand.

Bruger du alkyd, så skal du foretage udluftning, og der skal helst være åbne vinduer eller døre når du arbejder med denne form for lak. Det er af hensyn til din egen sikkerhed og selvfølgelig familien velvære, at du skal huske at lufte godt ud både under og efter lakeringen. Det kan give ubehag ved indånding af terpentin baseret lak.

Her kan du se en video fra Dyrup der viser hvordan du skal lakere dit gulv

Comments are closed.