Installation af opvaskemaskine

0

Hvis du har besluttet dig for at investere i en opvaskemaskine kan der være flere årsager til, at det er det du vil. For det første kan det handle om, at den gamle er så udtjent, og at det nu er på tide at skifte den ud. I sådanne tilfælde kan det måske være nemt nok blot at købe en ny og tilslutte den akkurat på samme måde, som den gamle var tilsluttet

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Indholdsfortegnelse

Her behøver man næppe at skulle ringe efter en montør – men det er ikke i alle tilfælde sådan, at det er lige til at gå til. Det kan være, det er en ny maskine af et andet mærke, hvor der alligevel kræves nogle tilpasninger, der fordrer, at du er praktisk anlagt.

Og er det en helt ny installation skal der tilpasning til. Du kan ikke regne med, at det blot handler om at tilslutte det nye vidunder for så let og gelinde at skubbe den på plads, når det hele er sat op og kontrolleret for utætheder.

Måske er det nødvendigt at passe køkkenskabet til. Der skal f.eks. fjernes et underskab, så der kan skabes plads til opvaskemaskinen.

Uanset om du har købt opvaskemaskine for første gang, eller du skal erstatte den gamle opvaskemaskine med en ny, skal opvaskemaskinen sluttes til både strøm, vand og afløb. I dag er det alt sammen noget, du godt må lave, vel at mærke, hvis installationerne er der i forvejen.

Du skal ikke begynde at pille ved elektriske installationer eller i alle tilfælde begynde selv at lave afløb og vandtilslutning. Her kan det ende med, at du får brug for en autoriseret installatør.

Hvad skal du have lavet?

Standarden er, at du skal have lavet en vandtilslutning og et afløb fra opvaskemaskinen og endvidere i nogle tilfælde et stik til strøm, hvis ikke det allerede er der. Afløbet skal sikkert forbindes med køkkenafløbet, i nogle tilfælde sidder der en studs oven over plastvandlåsen til netop dette.

Men selv i de tilfælde, hvor der allerede er afløb og vandtilslutning, kan det jo være, at man går med både livrem og seler. I så fald er det selvfølgeligt betryggende, at man kan ringe efter en autoriseret mester.

Det er jo ikke bare det at sætte et stik i stikkontakten. Du skal som sagt også sørge for, at såvel tilslutning af vand som afløb er tætte og at det gøres helt rigtigt.

Derfor vælger mange også at få en vvs-mand forbi, når opvaskemaskinen skal tilsluttes til de eksisterende installationer. Han skulle kunne kende forskel på det varme og det kolde vand, ellers er det i alt fald ikke din skyld, hvis han ved en fejltagelse skulle komme til at sætte det varme vand til. Fejl du typisk selv kunne finde på at lave – eller tager vi fejl.

Trænger terrassen til nye fliser? Tag et kig på vores guide lægning af fliser

Tilbud til fummelfingrede, travle og dovne

Nu behøver det selvfølgeligt slet ikke at være så svært. De fleste forretningskæder i dag leverer din opvaskemaskine på en måde, der giver dig en række valgmuligheder. Typisk tilbyder leverandøren en række leveringsydelser i form af forskellige muligheder.

 • Standardlevering til døren, hvor man blot afleverer maskinen, og det så er op til dig enten selv at installere eller indhente de tre billigste tilbud. Varen leveres indenfor et antal hverdage til første dør i gadeplan. Hvis fragtmanden kan komme til med en sækkevogn, skal der som regel betales ekstra op ad trapper, men det afhænger helt af, hvor højt op han skal. Levering til ø-samfundene koster ekstra
 • Ekspreslevering hvor maskinen allerede leveres dagen efter. Varen leveres til første dør i gadeplan, på betingelse af, at fragtmanden kan komme til med en sækkevogn. Ved denne ydelse bærer vognmanden ikke varen op for dig.
 • Levering med indbæring/opbæring indebærer, at fragtmanden mod ekstra betaling leverer maskinen til din dør, uanset hvordan du bor.
 • Levering med indbæring/opbæring og montering, hvor der efter levering kommer en montør og sætter maskinen op. Samlet set skal man så regne med, at der typisk går to til seks hverdage, inden maskinen er leveret og monteret. Prisen på levering og montering spænder fra forretningskædernes ca. 500 kr. til de autoriserede mestres timepriser. Nogle har måtte betale mellem 1000 og 2000 kr. i disse tilfælde. Det afhænger selvfølgeligt af, hvor i landet du bor.
 • Bortskaffelse af den gamle maskine beregnes ekstra oven i levering og montage – som man siger er der ikke noget, der hedder et gratis måltid i den branche.

Modtag 3 gratis og uforpligtende tilbud på montering af opvaskemaskine

Man kan selvfølgeligt også udnytte det faktum, at der er noget, der hedder om end ikke fri konkurrence, så virksom konkurrence mellem leverandørerne.

Portalen 3byggetilbud.dk tilbyder, at man kan formidle kontakt til montører og firmaer og at du, hvis du kan beskrive opgaven, kan få tilsendt de tre billigste tilbud.

Her gælder det om at have en ide om, hvad det er, der præcist skal laves. Herunder selvfølgeligt også hvis du bevæger dig ud over den enkle opgave det er at tilslutte maskinen til el, afløb og vandtilførsel.

Det hele er ganske simpelt. Du Indsender din opgaver og vil efterfølgende få et svar i form af tre tilbud. Tilbuddene er gratis at modtage og de er 100%uforpligtende.

Beskriv kort den opgave, du ønsker at få udført:

 1. Beskriv kort din opgave
 2. 3Byggetilbuds serviceafdeling kontakter dig
 3. Du modtager tilbud fra tre udvalgte leverandører
 4. Vælg frit mellem de tre tilbud
 5. Opgaven udføres

Du er ikke på nogen måde bundet af, at du henvender dig.

Du slipper for alt bøvlet med selv at skulle skabe dig et overblik over markedet. Men der er selvfølgeligt ingen, der hindrer dig i at tjekke efter om ikke der i sjældne tilfælde skulle være en, der er billigere end de tre indhentede tilbud.

Men vær klar over en ting – et er en erklæring om at en eller anden person kan lave dette, noget andet er, om der er tale om en autoriseret mester med faguddannede håndværkere, der ved hvad de har med at gøre.

Her kan du se hvordan 3byggetilbud.dk virker

 

Få 3 gratis tilbud på installation af opvaskemaskine

Gør det selv

Jamen – så må vi jo se på, hvordan det skal gøres. Og det er da forståeligt, at du har øje for, at der kan spares lidt ved at køre det som et ”gør det selv projekt”.

Prisen kan, hvis ikke du ser dig for, blive høj, hvis du bestiller en autoriseret mester til at udføre arbejdet. Men den kan også blive høj for dig. At arbejde med strøm uden forhåndskendskab kan være livsfarligt, og ikke mindst ulovligt.

En opvaskemaskine installeres enten ved alene at stikke en kontakt i væggen, fordi der allerede er installeret. Alternativt er der tale om ny montage eller en såkaldt fast installation.

Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt, at overføre jordforbindelse til brugsgenstanden i dette tilfælde opvaskemaskinen. Her skal du bruge en speciel stikprop.

Det er spørgsmålet om den faste installation, der bestemmer om der skal en el-installatør ind over, eller om du kan gøre det selv.

I denne video kan du se hvilke ting du må lave selv når du skal installere opvaskemaskine

Fast installation

Den faste installation kan f.eks. være en dåse på væggen eller en dåse, der er gemt i et skab, hvor ledninger kobler forskellige apparater til strømforsyningen.

Alle hvidevarer med fast installation skal ifølge loven installeres af en autoriseret el-installatør, eller en dertil svarende hvidevaremontør

 Stikkontakt i væggen

Mange opvaskemaskiner kan sammenkobles med en stikkontakt, og du må gerne, som lige antydet, selv installere den. Du må gerne udskifte stikkontakter op til 250 volt, hvis der i forbindelse med din boligs el installationer er opsat en fejlstrømsafbryder (Også kendt som et HFI-relæ).

For alle hårde hvidevarer med almindelige stik, er det tilladt at man selv installerer dem. Det gælder også stikket i væggen.

Stik med jordforbindelse

Skal opvaskemaskinen monteres, så der er jordforbindelse (et jordstik har tre huller) er det vigtigt at dette er i orden.

Lad være med at snyde her, det kan være ”ret stødende”. Og få stød er ikke det mest behagelige her på jorden. Tjek derfor altid om stikkontakten på din væg har jordstik, hvis din opvaskemaskine skal forbindes med jordforbindelse.

Når stikkontakten har tre huller skal ”hanstikket”, der sættes i, også være trebenet. Hvis hanstikket kun har to ben skal du sætte et trebenet stik på i stedet. Til udskiftning af kontakten behøver du en lille skruetrækker og en bidetang.

Stik uden jordforbindelse

Hvis din stikkontakt på væggen alene har to huller, er de selvfølgeligt beregnet til at du kan sætte et tobenet stik i. Men du skal være helt sikker på, at din fejlstrømsafbryder virker, hvis for eksempel opvaskemaskinen sættes i en stikkontakt uden jordforbindelse.

Det er ikke ulovligt at anvende de to-benede stik, men det er mere betryggende at anvende de tre-benede fordi du undgår livsfarlige stød, når der er jordforbindelse. Og det er her du kan anvende en stikprop.

Har du ingen tagrender eller trænger de bare til at blive skiftet ud? Læs vores guide til montering af tagrender

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

VVS delen

Inden du begynder at sætte opvaskemaskinen op, skal du sikre dig, at der har været en autoriseret VVS-installatør, der har forberedt vandtilslutningen, så du kan forbinde maskinens vandslange (i plast) med rørstudsen.

For enden af studsen skal der være en ballofix (en kuglehane), der enten er leveret med et greb, et drejeligt håndtag eller med en skrue, hvor du kan sætte en unbrakonøgle i eller bruge en skruetrækker til at åbne og lukke ventilen.

Lad være med at åbne helt for ballofixen efter endt opsætning og åbning for vandet. Det øger faren for, at den kalker til og bliver svær at åbne og lukke.

Det er kun tilladt for selvbyggere at arbejde med forbindelser til ballofixen. Lad være med at begynde at lege VVS mand og tro, at du kan lave vandinstallationer som ”en blikkenslager af Guds nåde”.

Anvendte materialer

Det fordrer ikke, at du skal til at forme og arbejde med materialer, når du tilslutter vandet til maskinen.

Det du skal bruge, er den slange, der leveres med maskinen. Leveres maskinen ikke med slange, skal du selv købe en godkendt slange med fabriksmonterede koblinger.

Afløbet

Afløbet er en slange, der forbinder dig med boligens kloakering. Under køkkenvasken sidder der en vandlås, hvor der på røret før vandlåsen skal være plads til en studs, som afløbsslangen skal fastspændes på.

Det kan være nødvendigt at anskaffe en afløbsstuds i tilfælde af, den ikke følger med maskinen.

Vi har fundet denne korte video der viser hvordan du monterer en opvaskemaskine

Udskiftning af eksisterende opvaskemaskine

Hvis, der som sagt, allerede er monteret stik, vandtilslutning og afløb i en afstand fra opvaskemaskinen, behøver du i de fleste tilfælde ikke at skulle foretage dig ret meget.

Alt hvad du skal gøre er at sætte maskinen op på samme måde, som den gamle var det. Det behøver så ikke i alle tilfælde at være sådan, hvis du skifter mærke m.h.t. maskine.

Først lukker du for vandtilførslen på ballofixen, der oftest sidder under køkkenvasken på koldvandstilslutningen til vandhanen.

Herefter kan du afmontere afløbsslangen og vandtilslutningen fra den gamle vaskemaskine. Sørg for at holde noget under, når du løsner slangen, så det ikke plasker ud med vand på gulvet og i indvendige skabe.

Det samme gælder m.h.t. afløbsslangen, hvis den ligger under afløbsstudsens niveau. Om muligt er det bedst at vippe slangen op, så den kommer til at ligge over afløbsstudsen. På den måde kan vand, der ligger i slangen løbe fra, før du tager afløbsslangen af.

Så er den gamle opvaskemaskine klar til at blive trukket ud. Tilslutningsledningerne følger med et stykke og vejen, så du forhåbentligt kan komme til at skrue dem af bag på den gamle maskine.

Det er en god ide at holde et fad under, så du undgår at det plasker ud med vand.

Nu kan du tage stikket ud af stikkontakten og trække den gamle opvaskemaskine helt ud. Når den er helt væk fra åbningen under bordet gør du selvfølgeligt rent de steder, hvor du ikke har kunnet komme til i årevis.

Skrot alle ældre tilslutnings- og afløbsslanger fra den gamle opvaskemaskine. Det kan godt være de ser helt fine ud, men du bør alligevel bytte dem med de nye, der oftest følger med den nye opvaskemaskine.

Trykforskelle i vandtilslutning og afløb på de to maskiner sammenholdt med ælde og tidens tand indebærer ofte, at der vil gå hul på de gamle slanger, når du har brugt den nye opvaskemaskine et stykke tid.

Du kan nu, efter du har stillet maskinen så langt ind, at du stadig kan komme til, forbinde alle slanger og forbinde elektriciteten ved at sætte hanstikket i kontakten.

Vent med at åbne til alt er fastspændt og på plads. Pas på ikke at spænde over. Luk forsigtigt og langsomt op for vandet – er der utætheder lukker du igen og spænder til.

Står toilettet overfor en udskiftning? Læs vores guide til montering af toilet.

 

Få 3 gratis tilbud på installation af opvaskemaskine

Installation af opvaskemaskine for første gang

Ved montage i forbindelse med nybyggeri kan du selvfølgelig være så heldig, at køkkenet er leveret komplet med alt klart til at montere en opvaskemaskine. Så er det let at have med at gøre, for så kræver det ikke meget andet end tilpasning af slangelængder, og da slangerne er et bøjeligt materiale, er der som regel ikke de store behov for tilpasninger.

Mangler der en afløbsstuds, skal du selv skifte det lige rør over vandlåsen ud med et rør med afløbsstuds. Det kan du købe i et byggemarked.

Husk i alle tilfælde også, hvis det hele allerede er klart, at der skal pakninger med til alle omløbere. For gamle installationer skal pakningerne under alle omstændigheder udskiftes.

Nu kan du så montere den afløbsslange, der leveres med opvaskemaskinen. Hvis den ikke leveres fastspændt på opvaskemaskinen, skal du selv sætte den på og spænde den fast, før du slutter afløbet til. Afløbsslangen har en gummitilslutning for enden, der passer ned over afløbsstudsen.

Til slut slutter du vandet til opvaskemaskinen, så den ligger klar. Husk at lade være med at åbne for vandet på balofixen endnu.

Når alt er sluttet til kan du forsigtigt åbne for vandet og køre den første prøvevask.

Skal du have monteret et gaskomfur i samme ombæring? Tag et på vores guide til montering af gaskomfur her.

Fjernelse af et underskab

For at få plads til opvaskemaskinen kan det blive nødvendigt at fjerne underskabet ved siden af håndvasken.

Enten kan du vælge at skyde opvaskemaskinen ind i det hul, der bliver eller alternativt kan du rekvirere dig et underskab indrettet til montering af en opvaskemaskine. Derved bliver det muligt at montere en køkkenlåge foran opvaskemaskinen.

Uanset hvad du vælger, skal du almindeligvis desuden afmontere soklen, for at der kan blive plads til opvaskemaskinen under køkkenbordet. Det kan kræve, at der skal saves, og at der måske skal laves noget, der fastgør den del af soklen, der sidder under de underskabe, du ikke afmonterer. Ellers kan et uheldigt spark på soklen tæt på opvaskemaskinen, få den til at styrte sammen.

Bor hul til ledninger og slanger

Når der er etableret plads nok til opvaskemaskinen, skal laves et hul, så vandtilslutning og afløb kan komme til at løbe fra skabet under vasken og bagom opvaskemaskinen.

Når der skal bores her skal du bruge et kopbor (hulsav eller hulbor) med så stor diameter, at der er plads til at slanger og omløbere kan løbe igennem.

Husk at holde øje med, at du ikke får boret igennem underskabet under køkkenvasken i et område, hvor slangerne ender med at ligge i vejen for de installationer, der ligger under køkkenvasken.

Nu kan du trække slangerne igennem og slutte dem til opvaskemaskinen. Herefter mangler vi kun at tilslutte den til strømmen, og den er klar til at blive skubbet på plads.Værktøj du skal bruge: • 8” – 12” svensknøgle eller et fastnøglesæt

 • Vandpumpetang (Papegøjetang)

 • Skruetrækker

 • Bidetang

 • Sav

 • Boremaskine

 • Kopbor


 

Comments are closed.