Lægning af laminatgulv – Lægning af klikgulv

0

Et laminatgulv er ikke et trægulv, men en kopi af det, som ligner rigtigt godt. Nogle gange kan det svært at se forskellen, men det er jo også meningen.

Laminat er flere lag af papir, der er imprægneret med varmehærdende syntetiske harpikser, og derefter presset sammen under varme og meget højt tryk. Meningen med laminat er, at det skal ligne et trægulv, og der findes mange forskellige typer af laminatgulve, som har forskellige farvenuancer og andet. Der er mange der også kalder et laminatgulv for et klikgulv.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Indholdsfortegnelse

Laminat er utroligt slidstærkt og meget behageligt at gå på. Det virker blødt og dejligt for fødderne. En af fordelene ved laminat er, at det er meget slidstærkt, det er let at rengøre og vedligeholde, og så er det meget billigere i forhold til almindeligt trægulv.

Lægning af laminatgulv på trægulv

Hvis du har besluttet dig for at lægge nyt gulv oven på det eksisterende trægulv, så er det i og for sig en ret nem og overskuelig opgave, og det er noget som de fleste kan gøre selv, uden de store problemer.

Det er også nemt, fordi du i princippet kan slå en demonstrationsside op på internettet, som viser dig, hvordan du skal gøre. Er det eksisterende gulv helt ok, så er det bare at komme i gang.

Er det gamle gulv slidt, og er der noget under gulvet som ikke er i orden, så skal det tjekkes eller undersøges, inden du går i gang med at lægge det helt nye gulv.

Det kan blive en ret dyr affære, hvis det gamle gulv ikke er ok på overfladen, og det er endnu mere ærgerligt, at lægge et nyt gulv oven på et gulv, som i princippet er ved at rådne op nedefra. Derfor skal du undersøge dette først.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Lægning af laminatgulv med gulvvarme

Har du planer om at lægge nyt gulv og samtidig få gulvvarme, så er processen en del vanskeligere. Her skal du, hvis du ikke selv er ekspert, få hjælp fra anden side. Det kan være en bekendt eller en ven som har prøvet det før.

Har du installeret gulvvarme før og har mod på også at kaste dig ud i at lægge laminatgulv, ja så er det bare med at komme i gang.

Hvis du skal i gang med at lægge laminatgulv, så er det måske værd at undersøge om gulvet skal isoleres først? Læs vores guide til isolering af gulv her.

Husk planlægningen når du skal lægge laminatgulv

Det er utroligt vigtigt, når du har besluttet dig for at lægge dit nye laminatgulv, at du har styr på alting, og også har styr på dit projekt.

Uden en plan så dur det ikke. Har du for eksempel styr på hele processen selv, eller skal du have nogen til at hjælpe dig med noget?

Ved du hvordan man gør, og er du sikker på alle detaljer omkring fremgangsmåden?

Et gulv skal bare være perfekt, og der må ikke ske fejl. Det kan blive rigtigt dyrt, hvis tingene ikke bliver som det er tænkt, og det vil være spild af hårdt arbejde og mange penge, hvis du for eksempel skal til at lægge hele gulvet om, bare fordi du har målt forkert, eller at du har glemt at holde styr på waterpas med mere.

Du skal derfor alliere dig med en person som ved alt om gulvlægning, eller som måske har prøvet det før.

For at sikre dig, at alting går som forventet, så sæt dig ned og lav en lille projektplan, hvor du har skrevet de forskellige ting ned som du skal gøre, og inkludere en liste med materialer og værktøj/redskaber, som du skal bruge.

Her kan du se en video fra Jem & Fix, hvor de viser dig hvordan du skal lægge dit klikgulv

Lægning af klikgulv er nemt, men ikke SÅ nemt

Du tænker måske, at det bare er en masse brikker eller laminater, som bare skal lægges oven på det eksisterende gulv, og så er det da lige til. Sådan går det sjældent, heller ikke for de professionelle. Der vil altid opstå et eller andet som du ikke lige havde regnet med, og så skal der måske hjælp til.

Derfor er det vigtigt, at du har en plan at gå efter, så du har styr på så meget som muligt, inden du går i gang med dit projekt.
 
lægning af laminatgulv pris

Valg af laminatgulv

Har du ikke allerede nu bestemt dig for, hvilken type laminat du skal vælge, så skal du lige få styr på det. Der er mange typer at vælge imellem, og de fleste vælger typen ud fra den farve eller det mønster som de ønsker deres gulv skal have.

Du kan i princippet vælge imellem flere typer, hvor størrelsen af hver enhed er forskellig. Planken ligner en planke, altså et aflangt stykke træ, mens den helt lille enhed, 2-stav eller 3-stav, ikke er ret stor.

Så kan du også bruge en firkantet type, som for eksempel findes i terra look, eller klinke/flise. Det er altså frit slag når du skal vælge type, og eneste vigtige pointe er, at laminat ikke må bruges i vådrum.

Når du er færdig med at lægge dit klikgulv, så skal det lakeres. Læs vores guide til lakering af gulv her.

Prisen på et laminatgulv er rimelig

En af fordelene ved laminat er jo prisen, og selv om den er meget lavere end rigtigt trægulv, så har det en meget god holdbarhed. Det er ikke unormalt, at der er ti års garanti på et laminatgulv, og så er det vedligeholdelsesfrit. De fleste finder et design som passer til indretningen i boligen, og så er det ikke så meget størrelsen på laminatet der tæller. Jo større laminatet er, jo nemmere synes folk det er at lægge.

Det går i hvert fald hurtigere med at dække en overflade. Du skal jo selv bestemme, og så er der bare arbejde forude. Sørg altid for at bestille lidt ekstra, så du har reserver, hvis du gør noget forkert, eller hvis du skal lave en reparation på et tidspunkt. Nogle typer udgår jo af produktion, og så er det ærgerligt, hvis man ikke lige kan finde det samme til en reparation.

Før du starter med lægning af laminatgulv

Inden du går i gang, og hvis du skal lægge gulv hvor du også skal have gulvvarme, så er det ikke alle laminater som egner sig til gulvvarme, og det skal du lige undersøge først. De fleste egner sig, men vær hellere sikker på dit valg at laminat, så du ikke laver fejl.

Uanset hvad du vælger, så skal du sørge for at du er godt informeret om fremgangsmåden ved gulvvarme, og hvis du ikke lige har styr på det, så skal du få kyndig hjælp fra anden side.

Når du har fået dine laminater hjem, og du skal til at lægge dit nye gulv, så skal du bruge følgende værktøj: en hammer, nogle klodser til at sætte mod laminatet inden du slår det fast med hammeren, et waterpas, et målebånd til opmåling, små kiler eller klodser til vægafstand med mere, blyant, en sav, en skruemaskine, et vinkeljern, dampspærre, eventuelt undergulv, en el sav.

Det er vigtigt, at du har det hele, inden du begynder dit projekt, for det dur ikke at stå og mangle noget midt i processen.

Laminatgulv med eller uden undergulv

Nogle vælger at have et undergulv, men de fleste lægger bare det nye gulv ovenpå det gamle, og der er også helt ok, hvis gulvet er i fin stand. Læg et dampspær ud over det gamle gulv inden du starter på det nye gulv. Dampspær forebygger fugtskader i dit nye gulv.

Nu har du lagt dampspær, og skal til at lægge dit nye gulv, så start i venstre side og arbejd dig mod højre. Den første række er meget vigtig, for det er her, at du skal være meget præcis med alle mål, og at det både er i vinkel og water på en gang. Brug afstandskiler eller klodser op til væggen, så du får tilrettet skævheder eller andet.

Du skal jo alligevel montere kantlister eller fodpaneler til sidst, så det ses jo ikke. Det sidste stykke i første række skæres til, og klikkes på. Det kan være svært at komme til med hammer og klods, og derfor skal du bruge et trækjern, som du så kan slå med hammeren på. Det gør tingene meget nemmere.

Når første række er lagt, og alt er snor lige, så er det nu, at det begynder at gå hurtigt med at ‘klikke’ dit nye gulv sammen. Det er både smart og hurtigt. Hvert et stykke laminat klikkes på, og du skal herefter lige banke det på plads med en hammer, hvor du selvfølgelig bruger en klods imellem hammer og laminat, så du ikke slår direkte på laminatet. Gør du det, så kan du ødelægge gulvet.

De fleste anbefaler, at du starter anden række med den rest fra første række, som var til overs. Det giver et bedre finish til sidst, men det er jo dig selv som bestemmer, hvad du vil gøre. Du skal aldrig smide rester ud, de kan sikkert bruges senere, eller opbevares til at lave reparationer med.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Kontroller undervejs i arbejdet

For at gøre arbejdet så godt som muligt, råder vi dig til at måle og tjekke ind imellem. Sæt waterpasset til, for at se om det stadig er lige og perfekt. Det er ærgerligt først at finde ud af til sidst, at noget er skævt eller galt. Gør det løbende, så du har styr på det hele tiden.

Når du er ved at nå til den sidste række, så måler og tjekker du lige alting igen. Den sidste række kan være lidt besværlig, for det er næsten aldrig et helt stykke laminat der skal bruges til den sidste række. Det skal næsten altid skæres til, og det tager tid, og så skal det gøres præcist.

Du skal ikke gå ud fra eller regne med, at alle stykker i sidste række skal være lige store. Ofte er det modsat, at de alle ikke er lige store. Huse har mange mærkelige mål, og det vil du også opdage, når du skal lægge gulv. Tag derfor et stykke ad gangen, og mål op hver gang.

Når alle stykker i sidste række er banket på plads, så er der måske lidt afstand til væggen. Den millimeter eller tre, fylder du ud med små klodser eller kiler, så gulvet ikke kan bevæge sig.

I denne video fra Bolius viser de dig de mest typiske fejl ved lægning af klikgulv

Husk afslutningen af laminatgulvet

Når hele gulvet er lagt, så skal du montere nogle lister eller paneler af en art. Det er ikke besværligt, og du har mange muligheder for at vælge type her. Mange vælger små tynde fejelister, mens andre gerne vil have de lidt større og bredere fodpaneler.

Når du har afsluttet pålægningen af dit nye laminatgulv, så skal der ryddes op, og du skal gemme alle de rester af laminat du har tilovers. Dem kan du måske få brug for senere. Vask gulvet over med en let våd klud eller moppe, og lad det tørre, inden du begynder at slæbe møbler ind på det.

Dit nye laminatgulv kræver jo ikke vedligeholdelse, men du skal sørge for at det altid er rent og pænt, og hvis der for eksempel kommer småsten ind på gulvet, så ridser det jo, så de skal fjernes med en støvsuger eller lignende. Gulvet kan vaskes som du vil, og kan godt tåle rengøringsmidler.

Du vil have dit nye gulv i mange år frem, og selv om laminat er billigt, så er det stadig utroligt holdbart. Mange producenter giver hele 10 års garanti på gulvet i forhold til slidtage, og det borger jo for at kvaliteten er i top.

Du skal ikke slibe laminatgulvet som med et almindeligt trægulv, så du sparer dig selv for mange kræfter, tid og penge, ved at vælge et godt laminatgulv.

De kan fås i god kvalitet for ned til omkring 40 kroner pr. kvadratmeter for de billigste gulve, og det er jo ret billigt. Laminatgulv er en rigtig god investering, og det pepper virkeligt et rum op. Det kan lægges i køkken, stue, værelser, entre bryggers med mere, og det fås i mange flotte designs, som passer til dit behov.

 

Comments are closed.