Tagrender og nedløbsrør fra tagrenden til kloakeringen, er designet med henblik på, at omdirigere og lede regnvand væk fra grunden omkring dit hus, så huset bevarer et fast fundament. I dagens Danmark, med alt det regn vi får, er det særligt vigtigt at være opmærksom på, at tagrenderne fungerer efter hensigten.
Tagrender bidrager på den måde til, at undgå jorderosion, beskadigelse af husets facade, døre, vinduer, sokkel og kældre.
Modtag 3 uforpligtende tilbud på opsætning af tagrende her
Indholdsfortegnelse
- Kan jeg selv sætte tagrender op?
- Hvor meget koster opsætning af tagrender?
- Hvilken håndværker opsætter tagrender?
- Udskifte gamle tagrender med nye tagrender – Sådan gør du
- Vælg mellem disse tagrende typer
Kan jeg selv sætte tagrender op?
Nogle boligejere kan selv klare at sætte nye tagrender op, andre må ringe efter en fagmand der kan udskifte tagrenderne.
Er du en ”Gør Det Selv” person, kræver det ikke andet end praktisk sans, lidt håndelag og viljen til at ville gøre det.
Det er vigtigt, at tagrenderne og nedløbene opmåles, afmærkes og installeres korrekt.
Det kan være sværere end du tror
Er der tale om nybyggeri, er det hele en smule lettere, fordi man sørger for, at der plads til at sætte tagrender op, på et afdækket tagskelet.
En smule sværere er det med reparationer af utætte samlinger, utætte tagrender og udskiftning af eksisterende tagrende.
Dette skyldes at det kan blive nødvendigt, at afmontere den nederste del af taget, fordi rendejernene, der bærer de gamle render, sidder under tagpladen, skiferpladerne eller tegltagets plader.
Her kan det blive nødvendigt, at have en blikkenslager (skifertag), tømrer (eternitplader), eller murer (tegltag, beton tegl) til hjælp, alt efter hvilket tag du har. Du skal dog ikke skifte de gamle rendejern, blot fordi de er blevet grimme med tiden. I dét tilfælde kan dække dem med særlige skjulere.
Et rendejern kan tage form som et konsoljern til direkte fastgørelse på sternbrættet, eller det kan være korte eller lange rendejern, der går op under tagpladerne fastgjort til de nederste lægter.
Hvor meget koster opsætning af tagrender?
Hvad meget opsætning af tagrender koster er et godt spørgsmål, da der er mange ting der kan spille ind.
Der kan f.eks være reparation af tag eller stern, som skal gøres i samme ombæring. Skal der sættes nye rendejern op til tagrenden eller kan de gamle rendejern stadig bruges? Hvis rendejern eller resterende konsoljern skal fjernes først, så bliver det selvfølgelig dyrere, end hvis de kan genbruges. Særligt for større bygninger, kan prisforskellen i mange tilfælde være stor. Ved mindre bygninger hvor de resterende konsoljern ikke kan genbruges, er prisforskellen ikke så stor.
Hvis vi forestiller os, at der ingen problemer er, og det er lige til at gå til, så kan priserne se således ud:
- Tagrender i kobber starter på omkring 900 kr. per meter opsat
- Tagrender i zink starter på omkring 600 kr. per meter opsat
- Tagrender i plast starter på omkring 500 kr. per meter opsat
- Tagrender i stål starter på omkring 550 kr. per meter opsat
- Nye nedløbsrør starter på omkring 1550 kr. for 3 meter opsat
Dette er blot eksempler og priserne kan variere, alt efter forhold.
Indhent tre tilbud på montering af tagrender
Er din slidte tagrende parat til at blive fjernet, så kan portalen 3byggetilbud hjælpe dig.
De tilbyder at formidle kontakt til autoriserede VVS og blikkenslagermestre, der kan udføre din opgave m.h.t. at montere nye tagrender korrekt.
Det kan være en fordel, hvis du gerne vil have de mere sofistikerede håndværksmæssige løsninger, fremfor de simple ”Gør det Selv ” prægede projekter.
De virkeligt flotte opsætninger, hvor det gamle håndværk kommer til udfoldelse, er ikke noget for selvbyggeren. For det kan vedkommende simpelthen ikke selv lave.
Det gælder opsætning af kobber tagrender, zink tagrender, eller nedløb i zink med brug af svanehalse og vandsamlekasser, samt andre håndværksmæssige teknikker (beskrevet og linket nærmere nedenfor).
Processen hos 3byggetilbud følger disse 5 trin:
- Beskriv kort den opgave, du ønsker at få udført
- 3Byggetilbuds serviceafdeling kontakter dig
- Du modtager tilbud fra tre udvalgte leverandører
- Vælg frit mellem de tre tilbud
- Opgaven udføres
Beskrivelsen kan f.eks være således: ”Vores eksisterende tagrender er utætte. Vi ønsker at udskifte tagrenderne. Vi vil gerne have tilbud på opsætning af tagrender og nedløbsrør. Vi ønsker zink tagrender eller lignende materiale. Vi vil gerne i gang med opgaven, inden for den næste måned.”
Det hele er altså ganske simpelt. Du Indsender din opgave, og du vil herefter få et svar i form af tre tilbud.
Hvilken håndværker opsætter tagrender?
Oftest er det VVS’eren, men det kan også være tømreren. Nu til dags er der også firmaer, som specialisere sig i udelukkende at sætte tagrender op.
Skal du også skifte rendejern, kan det være nødvendigt at afmontere den nederste del at taget. Om det skal være en tømrer, murer eller blikkenslager der gør det, kommer an på din tagtype.
Udskifte gamle tagrender med nye tagrender – Sådan gør du
Vil du skifte din tagrende er kodeordet ”omhyggelighed”.
Hvis du selv kan udskifte dine tagrender, kan du spare mange penge, men der er faldgruber som, du må og skal undgå at falde i.
Det er væsentligt, at tjekke det rendejernene skal monteres på, for råd og svamp.
Opdager du tegn på dette, skal de ramte steder udskiftes, og det kræver i nogle tilfælde en tømrer.
Træ, der skal udskiftes, før du sætter ny tagrende op, er tømrerens gebet.
De nederste lægter og sternbrættet skal være i en god forfatning, inden du overhovedet så meget som tænker på at sætte nye tagrender op.
Og nu du er i gang, skal du sikre dig, at eventuelle utætte tagplader, der har forårsaget skaderne, ikke bliver ved med at gøre det, så du igen, en gang i fremtiden, skal i gang med at reparere tag og dets bærende konstruktioner.
Hvor langt op eventuel fugt, råd og svamp er trængt ind under taget, kan i de fleste tilfælde tjekkes indefra, hvis du kan komme på loftet.
Værktøj til opsætning af tagrender
- Snor
- Waterpas
- Tommestok
- Vinkelmåler
- Nedstryger
- Skrueværktøj
- Hammer
- Kopbor
- Sandpapir
- Sikkerhedsbriller
Lav en tegning og opmål dit hus
Lav en opmåling af, hvor mange meter ny tagrende, du skal bruge. Marker, hvor nedløbsrøret skal føres ned til kloakrøret. Få tal på, hvor mange tagrende-ender du skal bruge, og hvor mange rendegeringer (vinkelhjørner på huset).
Husk at gøre dig det klart hvad der er højre-ender, og hvad der er venstre-ender. En tagrende har indvendige og udvendige vulster, hvilket skal passe med enderne.
Vulster er rundede bøjninger langs med tagrenden – i nogle tilfælde er der to, en indvendigt mod taget og en udvendig væk fra taget. I andre tilfælde er der kun en udvendig vulst.
Mål højden på nedløbsrørene og husk at tilføje ekstra længde til hvert rør. Rørene skal skydes sammen med renden og stikke ned i kloakken.
Ved længere rør kan der også være tale om, de skal skydes sammen.
Fra selve renden og ind til væggen skal du regne med, at der skal sættes bøjninger på dit nedløbsrør, så røret kan føres fra renden og ind til væggen.
Hvor meget skal en tagrende falde pr meter
Tagrender skal monteres med et fald, på ca. 1-2 mm hen mod nedløbsrørene.
Montage uden korrekt fald kan føre til, at der hele tiden står vand i renderne, og det kan, afhængigt af materialevalg, give problemer med tæring, rust, fugt og råd. Det kan også betyde, at du oftere bliver nødt til at rense dine tagrender.
Rendejernet skal indrettes, så renden falder hen mod nedløbsstudsen, så du skal lave et fald ved at tegne bukkemærkerne en lille smule skråt, når jernene ligger ved siden af hinanden.
Hvad er forskellen på konsoljern og rendejern?
Forskellen på konsoljern og rendejern er, at rendejern er monteret under taget, mens konsoljern sættes fast i sternbrædderne. Det er altså væsentligt nemmere at skifte konsoljern.
Vil du skifte dine rendejern, fordi de er blevet grimme, kan du i stedet vælge at sætte skjulere på dem. Så længe de har det rette fald og ellers fungerer efter hensigten, er det ikke nødvendigt at skifte sine rendejern.
Opsætning af konsoljern
Du skal bruge kraftige galvaniserede skruer her – ikke noget med sorte jernskruer, for de ruster.
Brug den størst mulige skrue, når konsoljern eller rendejern skal monteres. De skal sidder der i lang tid, så det er vigtigt at de sidder godt fast.
De yderste konsoljern eller rendejern, skal monteres 15 cm fra vindskederne (gavlstykkerne), og de resterende skal fordeles med en afstand af ca. 60 cm.
Det hele mærkes op med en blyant inden montagen begyndes.
Samling
Afhængigt af hvilken samleteknik, der iagttages (limning, klikning, nitning etc), skal renden under alle omstændigheder skæres til med en nedstryger.
Montage af samlinger og endebunde samt rendegeringer (vinklehjørner), foretages undervejs under opsætningen af de nye tagrender.
Ved brug af lim anvendes f.eks. Plastmo tagrendelim i ca. 5 mm. Påsmør striber hvorefter de limede endestykker klemmes fast. Fjern evt. overskydende lim og husk også at fjerne kraftige grater.
Er du træt af det gamle layout af din bolig og vil ændre lidt på hvor væggene står? Den nemmeste måde, at lave nye skillevægge på, er ved opsætning af gipsvæg. Læs vores guide til opsætning af gipsvæg, hvor du også kan få 3 priser på det.
Læg renderne i
Efter ilægning af renderne i konsol- eller rendejernet, bukkes de fleksible bøjler ind over vulsterne, eller de skal simpelthen, hvis lavet anderledes, lægges på plads i falsene.
Sæt løvfang på
Når regndråberne skal ramme den nye tagrende ca. en tredjedel inde i renden, skal der ca. være 2-4 cm. luft over rendens top.
Dette er også vigtigt af hensyn til, når du i fremtiden skal rense dine tagrender.
Du kan eventuelt her beslutte dig for, at du vil sætte et løvfang op efter færdig montage, det skal der også være plads til, så du kan slippe for tilstoppede tagrender.
Husk at træbeskytte sternbrædder før montagen.
Ingen svanehalse uden en fagmand
Ved kloakken, skal røret føres ud til kloakstudsen eller brønden.
Før i tiden, hvor blikkenslagere lavede nedløbsrøret i zink, lavede man det som simple bøjninger, eller man lavede svanehalse bestående af ringe, der var loddet sammen efter alle kunstens regler.
De ser flotte ud, og vil du have det, slipper du ikke udenom en fagmand.
Førhen så man også, at renderne blev samlet i en vandsamlekasse, der var forbundet med en svanehals. Igen er det tilrådeligt med en fagmand.
Du skal bruge en kridtsnor og et lille hængevaterpas for at markere, hvor tagrenden skal sidde.
Alternativt kan du tegne op efter et langt vaterpas, der hvor den øverste skrue i rendejernene eller rendekonsollerne skal sidde.
Det kan være en god ide at have fliser langs huset, med fald væk fra huset, så vand bliver ledt væk. Husk dog, at det anbefales at lade det inderste helt inde ved huset være frit for fliser. Vil du selv lægge fliser, så kan du læse vores guide til lægning af fliser her hvor du også kan få en pris på lægning af fliser.
Boring af huller til nedløbsrør
Hullet til nedløbet bores med et kopbor nedefra og op, efter at tagrenden er monteret.
Alternativt kan du bore hullerne, før du sætter renden op. Eller du kan tegne hullet op og save det ud ved hjælp af 2 skrå snit mod hinanden med en nedstryger, før tagrenden monteres.
Montage af tud til nedløbsrør
Tudstykket kan nu laves eller monteres afhængigt af materialevalg.
Påsmør en 5 mm tyk streg af tagrendelim, hvis der skal limes og gør det ca. 2 cm inde i hver side.
Påsmør også lim hele vejen rundt om hullet, ca. 2 cm. fra dette. Tudstykket sættes straks på bagkanten af tagrenden og drejes på plads.
Anvendes der ikke lim til dine nye tagrender, men en anden samleteknik, som set f.eks. i forbindelse med metaltagrender, bruges en skruetrækker eller tilsvarende til, at sætte tudstykket på plads.
Husk at bruge sikkerhedsbriller, hvis du borer hullet med et kopbor, og fjern altid grater med sandpapir til sidst.
Montage af nedløbsrør
Her handler det primært om at skyde bøjningerne sammen, hvor det er vigtigt, at du får rørbøjninger med de rigtige vinkler.
Bøjningerne kan rekvireres med forskellige vinkler, så du skal kende det håndværkeren kalder smiget (vinklen) – altså vinklen som du faktisk kan måle op med en tommestok.
Alternativt kan du bruge en vinkelmåler.
Den mest almindelige bøjning antager ofte en vinkel på 45 grader.
Hvor du sætter bøjningen på tagrendens nedløbstud, sætter et lige rør mellem de to bøjninger og forbinder det hele med det lodrette nedløbsrør, der skal sættes på væggen med murhager eller rørholdere.
Rørene samles, så det øvre rør passer indvendigt i et nedre rør.
Med en afstand på ca. 2 meter mellem rørholderne sættes nedløbene endeligt fast.
Står de gamle nedløb der stadig, kan du, når du fjerner dem, se hvordan de er samlet.
Vælg mellem disse tagrende typer
Der er flere typer tagrender, du kan vælge imellem, når du vil udskifte din gamle tagrende, med en nye tagrender.
PVC tagrender
Den mest simple løsning er tagrender og nedløb fremstillet i plast. Den slags har ikke meget med håndværk at gøre, og det er et tilrådeligt materiale for selvbyggere.
Fordelen ved plast tagrender er, at det ikke ruster eller skifter farve. Bliver de beskidte udvendigt, kræver det ikke meget at rengøre dem igen.
Ulempen ved dem er, at plast tagrenderne ikke er så solide som andre materialer. Hvis du vil montere plastmo tagrender, så har de deres egen guide til netop dette.
Zink tagrender
Førhen var dette det mest anvendte materiale, fremstillet håndværksmæssigt af blikkenslagere på værksteder, hvor man først skar rendestykkerne til fra zinkplader.
Herefter rundende man stykkerne og vulstede dem, inden man loddede dem sammen i fire meters længder.
Nedløbene og bøjninger samt svanehalse var også ”bliktudens” gebet.
I dag kan man til stor glæde for selvbyggere lime zinktagrenderne sammen.
Nyopsatte zinktagrender fremstår blanke og metallignende i begyndelsen. Senere korroderer de og bliver grå som zinkmateriale gør.
Zink er temmeligt blødt og ikke så stærkt som stål.
Førhen havde zink tagrender en begrænset levetid, men når man i dag legerer man zinken med bl.a. titan og kobber som forlænger materialets levetid.
Kobber tagrender
Mere fornemt er tagrende fremstillet i kobber. Igen er de flotte i begyndelsen, senere antager de en grøn farve som set på kirker, kirketage, rådhuse og institutionsbygninger.
Pga. den pebrede pris har kobbertagrender og nedløb, været forbeholdt mere eksklusivt byggeri. I dag er prisen dog faldet, så flere vælger de fornemme kobbertagrender.
Som med zink, foregår samling normalt enten ved lodning eller limning. Men at arbejde i kobber, er ikke noget for den, der ikke har de nødvendige kvalifikationer.
Materialet er svært at holde på plads, det forskyder sig let og bliver skævt i hjørnerne (rendegeringerne).
Kobber har en lang levetid. Kobbertagrender er særdeles modstandsdygtige, når det kommer til vejr og vind. Alger og andre vækster kan ikke leve på kobber.
Stål tagrender
Tagrender af stål er de stærkeste. De har en holdbar og bærekraftig kerne af galvaniseret (forzinket) stålplade.
I nogle af tagrenderne er der endvidere et antal efterbehandlinger, der sikrer rustbeskyttelse og slidstyrke, med en lakering foruden som sidste forsvar.
Ståltagrender leveres i flere farver og kan holde i mange år.
Lakeringen på stål kan enten rekvireres i et antal af almindelige farver som hvid, sort, skifergrå og teglrød, eller leveres med en metallakering.
Denne type ståltagrender er nemme at montere, fordi delene klikkes sammen.
Tagrender med galvanisering vil, som med zinken, med tiden antage en grå farve.
Aluminium tagrende
Aluminiums fordel nummer et er at den ikke ruster.
Tagrende af aluminium udmærker sig ved, på en gang at være lette og ret stærke.
I modsætning til stål, kan de overhovedet ikke ruste, og den blanke aluminium vil, når den kommer i forbindelse med ilt danne et hårdt, beskyttende lag på overfladen, der minder om korroderet zink.
Materialet er især velegnet i kystområder med fugt og havgus. Det er er særdeles egnet til det hårde, saltholdige klima nær kysterne og i byer, hvor saltholdig luft også tærer på overfladerne.
De kan bruges i næsten alle miljøer.
Aluminiums-tagrender samles ved, at man kan støde leddene sammen; de fås også med pulverlakeret overflade.
I denne artikel kan se fordele og ulemper ved de forskellige materialer, inklusiv aluzink tagrender.
Modtag 3 uforpligtende tilbud på udskiftning af tagrender her