Tapet er den ultimative finish i ethvert hjem. Omend nogle foretrækker rå mure eller tapet med murværkmotiver, kommer man ikke udenom, at et hjems fortættede og hyggelige atmosfære fuldendes med et tapet, der skaber en harmonisk og tryg baggrund for hjemmets beboere. At sætte tapet op på væggene kan dog være en besværlig opgave, og har du ikke dine hænder skruet rigtigt på, kan det være en fordel at benytte en professionel til opgaven.
Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu
Indholdsfortegnelse
- Bestilling af en maler til tapetsering
- Hvad skal du bruge for at tapetsere selv?
- Klargøring til opsætning af tapet
- Hvor skal jeg begynde med at tapetsere?
- Hvordan sætter man tapet op?
- Hjørnerne er det sværeste ved tapetsering
- Opsætning af savsmuldtapet
- Husk dette!
Tapet kendes helt tilbage til det 16. århundrede, når det kommer til at skabe det lyse, lette og fuldendte rum i hverdagen. Det er fortsat en charmant måde at tilsætte det rumlige en finish, hvor den flagrante mangel på livlighed kommer til udtryk.
Det moderne tapet finder du i en række farver, stilarter og teksturer, der til enhver tid vil illuminere et børneværelses fantasier eller en stues særpræg. Moderniteten i vægudsmykningen udmærker sig ved, at det kan tilføje stille overtoner eller en fyrig impressionisme i stuerne.
Det er i sig selv et fantastisk berigende weekendprojekt at gå på indkøb hos farvehandlere eller i tapetafdelinger.
Du kan tapetsere selv, men du skal ikke undervurdere det. Tapetopsætning er et job der skal følges tæt. Det kræver koncentration og akkuratesse. Og inden du overhovedet går i gang, skal du klargøre væggene omhyggeligt.
Overvejer du et nyt laminatgulv, også kaldt et klikgulv, og vil du gerne lægge det selv? Læs vores guide til lægning af laminatgulv her.
Bestilling af en maler til tapetsering
Det er naturligvis ikke alle, der har det nødvendige håndelag eller tiden til selv at lave tapetseringen.
Bestiller du en til at tapetsere for dig, er det en god ide at gøre alt klart til arbejdet, inden håndværkeren dukker op. Rummet eller rummene skal selvfølgeligt ryddes for alt, så maleren kan komme til. Rummet skal stå som det gjorde, da du flyttede ind.
Det nemmeste er at indhente tre uforpligtende tilbud på tapetsering. Med internettet er det blevet muligt at finde de bedste, billigste og mest gunstige tilbud på malere tæt på dig. Dette giver et element af virksom konkurrence mellem malermestrene, der byder ind på opgaverne.
Det er nemt at have med at gøre. Du indsender din opgave, hvor du kort beskriver det du ønsker at få udført. Opgaven behandles herefter af 3byggetilbud’s serviceafdeling, der kontakter dig.
Du modtager tre tilbud fra udvalgte leverandører, og du kan nu vælge en leverandør eller lade være. Tager du imod tilbuddet, kan malermesteren gå i gang med opgaven.
3byggetilbud stiller med en entreprisegaranti, som er dit økonomiske sikkerhedsnet i tilfælde af, at et eller andet skulle gå galt i forbindelse med tapetseringen.
Det kan handle om, at maleren har gjort sig skyldig i håndværksmæssige fejl eller byggesjusk i forbindelse med arbejdet. I tilfælde af dette er du garanteret op til 35.000 kroner til at rette fejl og mangler. Boligforeninger, selskaber og erhverv er endda forsikret med op til 100.000 kroner.
Hvad skal du bruge for at tapetsere selv?
Hvis du beslutter dig for selv at opsætte tapet, skal du forberede arbejdet ganske som en professionel ville gøre det.
Det fundamentale i forbindelse med opsætningen af tapet er, at du har en lang flade, tapetet kan rulles ud på. Det skal skæres til i den rigtige længde, og der skal smøres et lag tapetklister på inden den tilpassede længde tapet skal sættes op på væggen.
Så du skal bruge et bord, der er langt nok, eller alternativt skal du bruge to bukke og en lang træplade, hvor tapetet kan ligge plant ned på overfladen. Hertil kommer naturligvis en trappestige, der er nødvendig, når tapetet sættes op.
Når du investerer i nyt tapet, er det ofte sådan, at der følger en pakke af værktøj med i indkøbskurven. En vellykket tapetsering er allerede godt på vej, hvis forhandleren leverer et pakkeprodukt med de værktøjer, der skal til for, at du kan ende med et godt og flot resultat.
Følgende værktøj er fremdeles nødvendige for at opsætte tapet:
- Tapetklister
- Stige
- Børster
- Målebånd eller tommestok
- Tapetbørste
- Spartler
- Hobbykniv
- Tapetsaks
- Blyant
- Vaterpas eller tapetlod
- Tapetbord
- Vejledningen der følger med tapetet
Værktøj der kan blive nødvendigt:
- Tapetskraber
- Tapetridser
- Malerrulle (rullesæt)
- Tapetkantrulle
- Tapetlineal
- Tapetbørste
- Slibesvamp
- Sandpapir og slibekork
- Monteringssæt til folie
- Spartelmasse
- Tapetstripper eller skarp kniv
- Tapetafdamper
Du kan købe dit værktøj til opsætning af tapet lige her.
Hvis du er i tvivl om din indvendige isolering er god nok, så kan du se vores guide til indvendig isolering her. Hvis du alligevel skal have sat tapet op, og din indvendige isolering ikke er god nok, så kan med fordel få lavet begge dele samtidig.
Klargøring til opsætning af tapet
Før du overhovedet kan gå i gang med tapetopsætningen, skal væggene forberedes, og det indebærer, at de skal være totalt rene, plane og tørre.
Gammel maling og tapet afvaskes, så snavs, fedt og rester af gammelt tapetklister er fjernet. Brug rigeligt med avispapir ved fodpanelerne til at opsuge vand, der løber ned ad væggene.
Hvis du blot begynder at opsætte tapet på en beskidt overflade, er der fare for, at det nye tapets overflade bliver ujævn. Typisk vil du kunne set en masse buler. Det forberedende arbejde er afhængigt af, hvilke materialer der bruges.
Her er en liste over forskellige vægtyper, og hvordan du forbedreder dem til nyt tapet:
- Oliemalede vægge skal slibes eller ætses med salmiakopløsning
- Pudsede vægge skal spartles og forlimes
- Gasbetonvægge skal spartles og/eller forlimes
- Gipsvægge skal mht. skruehuller og samlinger spartles
- Vægge i spånplade skal også forlimes, mens skruehuller skal spartles
- Betonvægge skal spartles og forlimes
Her kan du se en genvej til en plan væg
Fjernelse af tapet
Det grundlæggende i forbindelse med gammelt tapet, der skal fjernes, fordrer mindst en tapetskraber.
Du kan endvidere overveje at bruge en tapetridser sammen med tapetopløser, der smøres på væggen med en malerrulle. Sprøjtning kræver sikkerhedsbriller.
Til afdækning skal du bruge afdækningsplast, der er selvklæbende på grund af tapetopløseren.
På steder hvor tapetet ikke lader sig løsne, kan du bruge en tapetstripper eller en skarp kniv på et lille skaft. Sidder der herefter fortsat tapetrester på væggen, fjernes de med en bred spartel.
Men flere lag tapet kan være en temmelig sejlivet affære. Skal du helt ind til det nøgne lag af puds på væggen, er det en god ide at bruge en tapetafdamper til at fjerne tapetet med. En tapetafdamper er noget, du kan leje hos farvehandlere og byggemarkeder.
Du skal imidlertid være klar over, at denne arbejdsmetode er mere tidkrævende og bøvlet. Dette skyldes, at tapetafdampere kun kan fjerne et lille felt ad gangen. En tapetafdamper er imidlertid mere miljøvenlig.
At man ender med at tapetsere på en glat flade, er et gode, fordi ældre tapeter, lag på lag, kan skabe ujævnheder på nyt opsat tapet.
Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu
Tilskæring af tapet
Tapet leveres i ruller, så du skal påregne, at der vil være en del tilskæringsarbejde. Du skal starte med at tjekke, at tapetrullerne har samme nummer og tryknummer.
Når du skærer til i baner, skal du lave overlapninger, så hver bane forlænges med mindst 10 cm i enderne (i alt 2 x 10). Banerne skal lægges med bagsiden op på arbejdsbordet, så du kan smøre tapetklisteret på. Er der tale om et mønstret tapet skal du beregne længere overlapninger.
Det samlede forbrug af tapet kan beregnes på forhånd. Antag f.eks. at du står med en væg, der er 420 cm i længden og 250 cm i højden. Du har købt tapetruller der er 10 m x 53 cm med en mønsterrapport der andrager 72 cm. Mønsterrapporten er angivet i centimeter, og den fortæller dig noget om gentagelser i tapetmønstre; du vil finde den på tapetetiketten.
Beregning af tapet:
250 cm (højde)/72 cm (mønsterrapport) = 3,48
Afrunding til 4
Hver bane skal være 4 x 72 = 288
1000 cm (tapetrullens længde) / 288 cm (bane efter afrivning)
Rund ned til 3
3 (baner) x 53 cm (tapetrullens bredde) = 159 cm
Tapetseret vægbredde pr. rulle
420 cm (væggens bredde) /159 cm (en rulle dækker) = 2,65
Afrunding til nærmeste hele rulle = 3
Du kan indsætte dine egne data efter disse formler eller du kan bruge tapet beregneren her.
Hvor skal jeg begynde med at tapetsere?
Hvor skal man nu starte, når den indledende klargøring og rengøring samt spartling er færdig. Det er et godt spørgsmål? Det handler om, at man skal starte det rigtige sted, lige så vel som man skal slutte det rigtige sted.
Man kan altid lokalisere det sted i rummet, der er mindst fremtrædende, så lad være med at begynde i et hjørne. Det mindst fremtrædende er stedet, hvor du skal afslutte. Kører du med et mønstret tapet, vil steder, hvor du afslutter tage sig mindre iøjefaldende ud, fordi det det ikke er let at få mønstrene til at passe sammen, når de sidste ender skal skydes sammen
I stedet for at starte med den væg, der springer i øjnene, skal du tænke på symmetrien i rummet. Hvis du f.eks. står med to vinduer tæt på hinanden, er det en god ide at begynde med at sætte tapetet op i midten mellem vinduerne; herefter kan du så bevæge dig ud til hver side.
Du skal anvende et vaterpas eller et tapetlod, så du kan konstruere en lige lodret linje på væggen med en utydelig blyant. Dette er din afmærkning, som sikrer pæne lige lodrette samlinger.
Du kan se her hvordan du sætter tapet op ved et vindue
Hvordan sætter man tapet op?
Når du måler op, skal du som antydet for hver bane, tilføje mindst 10 cm foroven og forneden. Afhængigt af mønsterrapporten kan der blive tale om mere.
Det er bedst, at du måler længden op på tapetbordet. Dit bord skal være rigeligt langt for at undgå, at du står med tapet, der pludseligt ruller ud over en kant og ned på gulvet. Hvis du har investeret i tapet, hvor klistret ikke kan smøres på væggen, skal du i stedet påsmøre tapetklisteret i et jævnt lag på tapetbanen med en børste eller en malerrulle.
Skulle bordet imidlertid være for kort, er der ikke andet at gøre end at folde tapetet over sig selv, så det passer med bordet. I tilfælde af bordet er for kort, skal du først lægge limen på den første øverste halvdel af banen. Fold herefter og læg den første del forsigtigt oven på banen.
Rul forsigtig sammen, mens du smører klister på den næste nederste halvdel. Fold så den nederste halvdel oven på sig selv på samme vis. De limede flader skal afslutningsvis dække hinanden. Du skal naturligvis undgå at folde på en måde, så den flade der skal vende udad kommer i berøring med lim. Når tapetet sættes op, kan du rulle hver delbane ud, som tapetet er hæftet på væggen
Kontroller at den første bane har den rigtige længde, før du skærer de næste.
Det er god ide at dække tapetbordet med plastic, og husk altid at lægge tapetet ud til bordkanten. Der er ikke noget værre end et tapetbord klistret ind i bjerge af lim, der ender på den flade der vender ud af.
Her kan du se en kort video fra Handyman der viser hvordan man sætter tapet op
Tilskæring af tapetet med hobbykniv
Når tapeter skal opsættes, skal du begynde foroven, og herefter folde banen ud. Husk at der skal være nogle ekstra overlappende centimeter foroven, forneden og omkring kanterne, så der kan skæres til.
Det gælder stadigt, at du skal anvende et vaterpas eller en lodsnor, så dine baner sidder i lod.
Når tapetet fæstnes, skal du bruge børsten eller en tapetkost, så banen sidder glat og pænt på væggen. Glemmer du at børste, kan der danne sig grimme buler.
Tilskæringen starter øverst ved loftet og nederst ved panelerne, skal du anvende en skarp hobbykniv. Metalspartlen er ideel til at skære efter med. Dens længde sikrer et pænt lige snit.
Når banen sidder som den skal, kan du tørre efter med en fugtig svamp ved kanten af den første bane. På den made bliver det lettere, at få den næste bane til at tage sig pæn ud.
Kanterne skal skydes sammen, så de ikke sidder ovenpå hinanden. Det er lidt af et præcisionsarbejde, men det er umagen værd. Sætter du mønstret tapet op, skal du være agtpågivende med, at mønstrene passer sammen.
For at få kanterne til at sidde, som de skal, bruger du tapetkantrullen. Den rulles henover, hvor banerne mødes. Det giver det bedste resultat i form af en flot sammenføjning.
Til slut kan du nu tørre overflødig lim fra loft, lister og tapet med en fugtig svamp.
Hvis du overvejer at sætte et nyt gipsloft op, så kan det med fordel gøres før du sætter tapet op. Du kan finde vores guide til opsætning af gipsloft her.
Hjørnerne er det sværeste ved tapetsering
Det er endog meget vigtigt, at du kommer korrekt rundt i hjørnerne, så du opnår det rette finish.
Det er væsentligt at holde sig for øje, at du ikke bare kan folde tapetbanen sammen ved at trykke den ind. Hjørnet skal skæres til, og det skal gøres på den måde, at du ender med et lille overlap i hjørnet.
Det hele ville være meget let, hvis det alene handlede om at sætte tapet op på en enkelt væg. I det tilfælde ville der ikke være nogle hjørner at tilpasse. Det ville også være dejligt nemt hvis banernes bredde passede nøjagtigt til væggenes areal så man blot skulle støde kanterne sammen. Sådan er det imidlertid ikke i mange tilfælde.
Nå du skal sætte tapet op i et rum, og der skal tapetseres på flere vægge, vil det blive nødvendigt at føre tapetet rundt i de indvendige hjørner. Det samme mht. udvendige hjørner i rum, der gemmer på kaminudspring eller tilsvarende former for ydre fremspring.
Hjørner har det med ikke at være vinkelrette, så hvis du sætter en tapetbane op, så den sidder på en væg og går videre over på den næste, ender det ofte med, at tapetbanens kant på den næste væg ikke længere sidder i lod.
Hvis du overser dette, og denne kant bruges som første kant på næste væg, vil det uvægerligt ende med at ingen af banerne på den næste væg sidder i lod på denne væg, som de skal. Her er løsningen den, at du skal udføre en ny, lodret anvisende lodret streg på hver enkelt væg. Den første bane skal følge langs denne streg
Her er det særligt besværligt, hvis man er i færd med at opsætte et tapet med vertikale streger eller et andet iøjefaldende lodret mønster. Brug altid rettesnore med et lod i op mod væggen for hvert enkelt indvendigt og udvendigt hjørne.
Dette sikrer, at du holder det lodrette finish og undgår skævt siddende baner. En tommelfingerregel er, at det er bedst at vælge et tapet med et andet mønster uden lodrette elementer, hvis alene et enkelt af hjørne sidder 6 mm skævt.
Lad ikke tapetet løbe om hjørner med dig
Hjørnemysterierne skal klares på følgende vis:
- Når den foregående eller sidste bane siddende før et indvendigt hjørne, og banen er klæbet op, skal du måle op fra banens kant og ind til det indvendige hjørne ved væggens overkant, underkant og midte. Læg 2,5 cm til dette mål.
Her er det en god ide at lægge tapetbanen på bordet, så du kan tegne en ret linje på tapetet i den korrekte bredde. Tapetbanen skal skæres til med en hobbykniv, alternativt kan du klippe banen til med en tapetsaks. Banens forskårne kant skal støde direkte op til banen på væggen. - Tapetklisteret på den tilpassede bane stryges på, og banen sættes op, så de forskårne kanter på denne og den tilstødende bane skubbes sammen. Brug tapetbørsten til at skubbe den håndskårne kant på banen godt ind imod det indvendige hjørne.
Det første stykke afskårne stykke sættes op, så det passer til det tapet, der allerede sidder på væggen, og hen til hjørnet. De 2,5 cm bøjes hen på den næste væg. Lad det ekstra stykke være. Du skal smøre lim langs hele kanten. Nu sætter du den anden halvdel af afskårede stykke på. Har du mønstret tapet, så sørg for at mønsteret passer perfekt. - Hvis den ombukkede tapetbane folder sig, fordi hjørnet er skævt, skal der klippes slidser i tapetet, så tapetet ligger glat.
- Mål bredden på det tilbageværende stykke tapet, og anvend lodsnoren til at markere en vertikal linje på den næste væg i afstanden fra det indvendige hjørne. Du kan nu sætte banen med den forskårne kant op langs den vertikale linje, og glatte den håndskårne kant ind i hjørnets vinkel, således at den overlapper den foregående bane.
- Ved udvendige hjørner benyttes en tilsvarende teknik som i trin 1 og 2 ovenfor til at folde cirka 2,5 cm tapet rundt om hjørnets vinkel og op på den tilgrænsende væg. Det kan, som før, blive nødvendigt at klippe slidser i tapetet, så det ombukkede tapet kan ligge helt glat med væggen.
- Lav en vertikal linje på den anden væg, og klæb den anden del af tapetbanen op mod denne linje. Det skal gøres, så den håndskårne kant lappe ind over den ombukkede del af den foregående bane (trin 4). Hvis det er vinyltapet du sætter op er det nødvendigt at anvende en speciallim så tapeter sidder fast som foreskrevet der, hvor det overlapper.
Her er en kort video om tapetsering i hjørner
Dobbelte hjørner
Værre er det hvis rummet har skjulte rør eller andet, der sidder halvvejs inde i væggen som et fremspring. Her kan det blive nødvendigt at vende en enkelt bane rundt om både indvendige og udvendige hjørner.
Den slags skal man helst undgå, for selv hvis det ene hjørne er lige, er det ikke forventeligt at det næste hjørne tilsvarende er det. I disse tilfælde er det nødvendigt at behandle det første og det sidste indre hjørne som almindelige hjørner.
Kanten på det inderste lag tapet, kan udføres mindre synlig gennem det øverste lag tapet ved, at du flår kanten ujævnt af. Skær en bane til, så den er bred nok til at dække den næstfølgende del af væggen, der går op til det første ydre hjørne (husk de 2,5 cm ekstra). Lad 2,5 cm af tapetbanen løbe omkring hjørnet og videre om til den næste mur. Riv kanten på tapetet af, gå videre indtil hele fremspringet er tapetseret.
Kontakter, radiator og andre fremspring i væggen kræver at du klipper tapetet op omkring fremspringet og skærer alt ekstra tapet væk med hobbykniven.
Er du stadig lidt i tvivl om hvordan du skal gribe hele processen an, så har gørdetselv.dk også udgivet en guide om det her.
Opsætning af savsmuldtapet
Måske har du f.eks fået lavet nye skillevægge af gips eller det kunne også være sådan at du ønsker dig lidt struktur på din bestående væg, inden du begynder at male den? Savsmuldtapet er i mange tilfælde den billigste, mest populære og nemmeste løsning.
Med savsmuldstapet har vi en speciel form for tapet, der i forbindelse med fremstillingen af tapetet har indføjet større eller mindre stykker af savsmuld i tapetpapiret. Savsmuldtapet repræsenterer en chik og let struktur på dine vægge. Det ser måske lidt tilfældigt ud, men tag ikke fejl af, at det gør væggen mere interessant at se på, end hvis den blot er helt glat.
Savsmuldtapet er håndterlig, lettere, hurtigere, og det er som sagt noget besiddere af slunkne tegnebøger kan klare økonomisk. Et ekstra plus er her, at det er let at sætte op: De fleste vil selv kunne klare opgaven, hvis man ikke er bange for at få lidt klister på fingrene.
Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu
Ny eller gammel væg?
Først skal du finde ud af, om der er tale om en ny eller en gammel væg.
En ny skillevæg vil mestendels være fremstillet i gips, og det er her vigtigt som i forbindelse med opsætning af andre tapeter, at væggen er rengjort og spartlet op. Som med andre tapetseringer må der ikke være synlige samlinger og ujævnheder på væggen.
Efterfærdiggørelsen af opspartlingen er det vigtigt, at væggen er fuldstændigt tørret af og i det hele taget uden fugt. Når dette er sikret, kan du bruge en gang mikrodispers, så den helt tørre væg ikke opsuger alt tapetklisteret, når savsmuldstapetet skal sættes op.
På en bestående væg skal du sikre dig, at det gamle tapet er afryddet. Genstridige tapetrester fjernes med tapetopløser.
Har lokalet været røgfyldt, eller hvis væggen er angrebet af fugt, skimmel eller mug, er det en god ide at give væggen en solid gang grundrens. Husk igen at give væggen mikrodispers, inden tapetseringen påbegyndes.
Sådan sætter du savsmuldstapet op
Savsmuldtapet skal, som med andet tapet, stødes sammen, så du kan skabe en jævn flade. Start med at passe banerne til i væggens højde + 10 cm. Det er vigtigt at du ikke glemmer at tage hensyn til et eventuelt mønster i tapetet.
Smør et jævnt lag tapet klister på og fold enderne af banen sammen mod midten. Banen skal trække i ca. 10 min.
Når du begynder at tapetsere, skal du starte med opsætningen ved et vindue. Igen skal du sikre dig, at din bane og de kommende baner hele tiden sidder i lod.
Der følger ofte en opsætningsvejledning med, som du kan læse på dine tapetruller. Den skal du selvfølgelig læse og følge til punkt og prikke.
Igen starter du foroven og fæstner banen efter klistret er smurt på bagsiden. Du sætter først den sammenfoldede bane fast foroven ved at åbne den øverste bukning. Den nederste del er endnu ikke foldet ud. Foroven skubber du omhyggeligt den øverste del op mod loftskanten. Brug efterfølgende en tapetbørste til at glatte tapetet ud og fæstne det.
Nu kan du så åbne den nederste del. Fold den ud og glat nedad fra midten og ud med siderne med tapetbørsten. Ved fodpanelet skubber du banen til med den lange tapetlineal. Afslutningsvis skærer du det der sidder ud over fodpanelet bort ved at bruge en saks eller en hobbykniv.
Der bliver lidt tilpasningsarbejde ved kontakter, radiatorer og lignede. Her klipper du tapetet op omkring fremspringet og skærer alt det overskydende tapet væk med hobbykniven. Vær forsigtig her, for skærer du forkert, kan du godt smide banen ud. Du skal skære til præcist, når du ved hvor du skal skære.
Mht. glasvæv og glasfilt skal du smøre vævlimen på i 2 til 3 baners bredde med en langluvet malerulle. Der følger en brugsanvisning med på spanden. Den skal du følge. Efter en 2 til 3 minutter kan du opsætte den første bane.
Anvende en spartel af plastik eller af gummi, så du kan trykke vævet fast. Den næste bane stødes sammen med banen der sidder før.
Husk dette!
Vi håber at disse tips vil være til hjælp, hvis du beslutter dig for, at du selv vil sætte tapet op. Er du på nogen måde i tvivl, om du kan klare det, er det selvfølgelig bedst at henvende dig til en malermester.
Er du i tvivl om, hvordan du skal begynde eller der opstår problemer undervejs, er det en god ide at spørge i den forretning, hvor du køber tapetet. De vil med sikkerhed gerne hjælpe dig, så du får det bedste resultat ud af dine anstrengelser.
Husk at få fat i rigeligt med tapet, og få fat i alle de rigtige redskaber. Køb for en sikkerheds skyld et par ruller for meget, så der er plads til at dumme sig lidt. På den måde går arbejdet en del lettere.
Køb redskaberne på samme tid med, at du køber tapet. Du skal tænke på, at levering kan koste lidt ekstra, hvis ikke du selv sørger for transporten? I dag har du nettet, hvor du kan bestille alt, hvad du har brug for og få det leveret til døren.
Vær omhyggelig. Lad være med at undervurdere opgaven, når du tilpasser tapetet. Skift blad ofte på hobbykniven, og hold redskaberne i god form under processen. Du skulle nødigt ende med at skære- eller lave noget grimt, så du får en flosset kant.
Brug tapetbørsten rigeligt, så du ikke får bobler i en færdige væg. Benyt tapetkantrullen ved tapetsømmene, så de kommer til at tage sig flotte ud.