Montering og tilslutning af vaskemaskine

0

Få situationer kan vel være mere uoverkommeligt end den, hvor du står overfor et stort skrummel af et apparat eller noget udstyr, der absolut skal installeres, som når du eksempelvis skal installere din nye vaskemaskine.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Indholdsfortegnelse

 
Selvfølgelig er der retningslinjer for hvordan det skal gøres. Men når man med manualen i hånden skal finde ud af hvad man skal gøre, opstår mysteriet.

Manualen indeholder mange ukendte tekniske termer, der vilkårligt får en til at tænke på om det er avanceret Ægyptologi man står overfor?

Installation af vaskemaskine

Dette gør sig især gældende, hvis man konfronteres med noget så stort og uhåndterligt som en vaskemaskine. Man klør sig i baghovedet mens man tænker, hvad søren skal jeg stille op? Hvordan har andre klaret det her?

Der kan være mange grunde til, at du måske pludseligt er endt i denne situation.

Måske skyldes miseren, at du er flyttet til et nyt sted. Måske var det din gamle vaskemaskine, der brød sammen eller var forældet. Måske skyldes det, at din lejlighed eller dit hus aldrig haft et vaskerum, hvorfor du besluttede, at det var på tide at ændre på dette.

Når installation af vaskemaskine involverer både vandtilførslen og det elektriske net, er det bydende nødvendigt, at du sørger for at dine apparater er installeret korrekt første gang for, at undgå skader på de nye apparater eller dit hjem.

For de mere enkle installationer, hvor du allerede har alle de tilslutninger, der skal til for, at det nye udstyr kan installeres korrekt på et tilgængeligt sted, er der ingen “ko på isen”. I dette tilfælde kan du med lidt fingersnilde og forsigtighed sagtens selv håndtere en vaskemaskine installationen.

For de mere komplicerede installationer, hvor du muligvis får brug for at forbinde til nye VVS-tilslutninger, ventilationssystemer eller stikkontakter, vil du sandsynligvis få behov for at kontakte en professionel.

Uanset hvordan du håndterer din vaskemaskine tilslutning, kan det at forstå arbejdsprocessen bedre, hjælpe dig med at planlægge installationen af ​​din nye vaskemaskine bedre.

Har du også en ny opvaskemaskine der skal installeres? Få 3 priser på installation af opvaskemaskine her.

Frakobling af vaskemaskine og montage af ny

Det er imidlertid en let sag at installere en vaskemaskine, hvis du udskifter den gamle vaskemaskine, med en ny vaskemaskine der skal stå samme sted.

Det eneste du behøver at gøre i dette tilfælde, er tilslutning af vaskemaskine afløb og forbinder rør og elinstallationer.

Vaskemaskinen skal selvfølgeligt stå i vater, så du skal bruge et vaterpas.

Vandtilførsel til vaskemaskine

Når du afmonterer, skal du slukke for vandets ventil (balofixen). Slangerne, der forbinder dine rør til vaskemaskinen, skal forbindes med vandsystemet, så der er en måde at lukke af for vandet.

Ventilen sidder normalt ved studsen for vandtilførslen, og bruges til at forhindre vand i at passere ind i rørene. Ventilen (balofixen) lukkes af ved at dreje den højre om, eller bevæge håndtaget fra den ene side til den anden.

Husk at lukke for vandtilførslen, når du ikke er hjemme i længere perioder.

At lukke for ventilen, når din vaskemaskine ikke er i brug, vil hjælpe med at fjerne tryk fra slangerne, der forbinder spændeskiven til dine rør. Dette kan hjælpe med at bevare slangerne og reducere chancerne for lækage.

Installation af vaskemaskine på nyt sted

Anderledes er det imidlertid, hvis du installere vaskemaskinen på et nyt sted i huset. I det tilfælde skal du opsætte det hele forfra, og her kan det som sagt være en god ide at få en autoriseret VVS’er til at gøre det.

Mange håndværkere kan give dig en montering af vaskemaskine pris på omkring 600 – 700 kr, hvis der er en eksisterende installation.

Kontakt flere vvs installatører for, at få en pris på installation af vaskemaskine og sammenligne priser, men vælg ikke udelukkende ud fra prisen. Det er ikke altid en god ide, at vælge den billigste håndværker til, at skifte dine hårde hvidevarer.

Skal det imidlertid opsættes helt forfra, kan det godt komme til at koste lidt ekstra. Dette skyldes at håndværkeren skal lave vvs installationer, som f.eks vandtilslutning og afløb fra vaskemaskine, mens elinstallatøren skal opsætte en ny stikkontakt med jord, for at det bliver lovligt, og muligvis udskifte stikproppen.

Vaskemaskiner kan være meget tunge, og de er helt sikkert akavede, store, og det er meget sandsynligt, at de ender med at blive installeret i en kælder eller et andet uhensigtsmæssigt hjørne.

Der er også mange der vælger at have vaskemaskine på badeværelset, men der vil det også tit være besværligt både, at tilslutte den og sætte den på plads.

Det kan derfor være en meget god ide at have nogle hjælpere, hvis da ikke leveringsfolkene sætter maskinen på plads på sit endelige sted.

Skal du have monteret en emhætte i køkkenet? Modtag 3 uforpligtende tilbud på montering af emhætte her.

Hvis du allierer dig med en VVS installatør

Det er ikke forbudt at installere en ny vaskemaskine som et “gør det selv” projekt. Dog bliver det nødvendigt med en VVS-installatør, når selve tapstedet skal etableres.

Ved tapstedet skal der være et afløbsrør til vaskemaskine, slangetilslutning samt en ventil, der kan lukke af for vandet. Der skal desuden selvfølgelig også være strøm til vaskemaskinen.

Når du får brug for en blikkenslager eller en VVS-installatør, kan du eventuelt vælge at få 3 tilbud på installation af vaskemaskine.

Det kræver blot at du beskriver din opgave og udfylde en formular med din data. Det er på ingen måde forpligtende, før du har truffet en konkret aftale med en VVS-installatør eller en elinstallatør.

Det er så at sige din mulighed for “at stikke fingeren i Jorden”. Alternativt kan du naturligvis surfe videre rundt på nettet, eller spørge venner og bekendte om et firmas renomme.

Fordelen ved at benytte 3 tilbud servicen her er, at man stiller op med en entreprisegaranti

Dette betyder, at du med entreprisegarantien har et økonomisk sikkerhedsnet, der er til hjælp, hvis et og andet skulle gå galt med dit projekt.

Håndværksmæssige fejl eller mangler ved det udførte arbejde, indeholder en erstatningsgaranti på 35.000 kroner, og er der tale om større kunder som f.eks. boligselskaber, andre virksomheder og erhvervsgrene er der en garanti på op til 100.000 kroner.

Her kan du se hvordan du får 3 tilbud

 

Modtag 3 uforpligtende tilbud på tilslutning vaskemaskine

Tilkobling af vaskemaskine

Ofte følger der en fleksibel slange med vaskemaskinen. Alt hvad du behøver mht. værktøj udover selve slangen, er en svensknøgle (8 – 12″) eller alternativt et fastnøglesæt.

Vaskemaskinen anbringes bedst i et vådrum med gulvafløb og et tapsted, der allerede er etableret og godkendt af en blikkenslager. Her er et bryggers eller et badeværelse det almindelige.

De fleksible nye slanger til vandtilførsel, sættes på en studs for det kolde vand ved hjælp af skiftenøglen.

Slangen for afløbet forbindes enten med en håndvask, et afløbsrør i væggen eller du kører afløbet langs gulvet til den nærmeste gulvrist. Montage af selve afløbet er forbeholdt blikkenslageren, som en del af den professionelle VVS-installatørs arbejde.

Det er som sagt en god ide, at nærlæse brugsanvisningen. Vær især opmærksom på, at de fleste vaskemaskiner leveres med transportbeslag, der stabiliserer maskinens tromle under transport. Beslagene skal fjernes, inden den nye vaskemaskine tages i brug. Det er meget vigtigt, at du husker dette, for glemmer du det, kan det beskadige tromlen, når du starter maskinen de første gange.

Sikkerhedsstyrelsens har på sin webside lavet en nyttig oversigt over det, du selv har lov til at arbejde med.

I denne video kan du se hvad du selv må lave

Drypbakke og Water-blocker til den nye vaskemaskine

To vigtige forhold, henholdsvist drypbakken og water-blockeren, gør sig gældende, udover det VVS-godkendte tappested

Husk at placere drypbakken under vaskemaskinen.

Water-blockeren under vaskemaskinen er lige så vigtig, fordi den spærrer for vandtilstrømning, i tilfælde af at den gamle slange eller en pakning i apparatet sprænges.

Water-blockeren

Water-blockeren er en sikkerhedsanordning i tilfælde af at en slange brister. Er uheldet først ude, kan den bristede slange lække mange liter vand og forårsage vandskader i dit hjem. En blocker er en let måde at mindske denne risiko på.

Dette gør sig især gældende, hvis din vaskemaskine er placeret på et andet gulv end et kældergulv eller et badeværelsesgulv. Ved andre gulve anbefales det især, at du bruger en water-blocker.

Når du installerer en water-blocker, skal du blot placere din vaskemaskine og skubbe blockeren ind under maskinen.

Hvis din water-blocker leveres med et forudskåret hul, skal du installere den, så den har forbindelse til et gulvafløb. Hvis den ikke har et forudskåret hul, skal du selv bore det.

Hvis du ikke er sikker på, hvordan du forbinder din water-blocker til gulvafløbet, skal du muligvis kontakte en professionel blikkenslager for at sikre, at dit hjem er beskyttet mod lækager og vandskader.

Tilslutning af vaskemaskine el

Ved installation af vaskemaskine skal den selvfølgelig også tilsluttes elnettet, så der er behov for en el-installatør.

Hvis du er det mindste i tvivl om, hvordan en korrekt montage skal udføres, er det altid en god ide at søge fagmæssig rådgivning. El arbejde kan være et temmeligt stødende arbejde, som man spøgefuldt siger, og det gør sig ikke i det mindste gældende i forbindelse med tilslutning af diverse stik. Og det gør især gældende hvis din eksisterende kontakt er til et 5 polet stik. Det bruger man nemlig ikke mere.

I værste fald møder man vaskemaskiner, der går i stykker eller giver elektriske stød: Dette henter sin forklaring i, at montagen ikke er udført korrekt.

Mestendels handler dette om, at man har glemt at etablere en jordforbindelse. Hertil kræves specielle stik, som forhandles af f.eks. elinstallatører eller el butikker. Er der ikke jord i stikket i væggen, skal dette etableres.

Det er vigtigt, at det er et korrekt stik til vaskemaskine, der bliver brugt. Skal der bruges forlængerledning, så skal du også huske at det skal være en forlængerledning med jord til vaskemaskine der bliver brugt, også selvom det bare er en kort forlængerledning.

Videoen her viser hvad en stikprop kan bruges til

Indbygning og sammenbygning af ny vaskemaskine og tørretumbler

I en række tilfælde vil du få brug for at sætte vaskemaskinen op under en bordplade, f.eks hvis det er en vaskemaskine i køkken der skal installeres.

Her får du brug for en tommestok, så du kan måle ud for maskinen, så du ikke går ud og køber noget, der ikke passer ind under bordpladen.

Tænk især her på dybden, så den nye vaskemaskine ikke stikker for langt frem under bordpladen.

Hvis der ikke er meget plads, kan det blive nødvendigt med køb af en specialmodel, med en maksimal dybde på rundt regnet de 44 cm.

Mht. Højden under pladen er det heldigvis sådan, at vaskemaskinerne ofte kan justeres i højden, f.eks. ved at du afmonterer top pladen.

Sætter du vaskemaskinen op bag en låge, er det nødvendigt med en hensyntagen til hvilken vej, maskinens låge åbner. De færreste vaskemaskiner kan ikke umiddelbart sættes op, hvor du vender en låge. Dette skyldes elektronikken, der ikke tillader vendbarhed.

Det er praktisk at opstille en vaskemaskine og en tørretumbler oven på hinanden, i hvad nogle har kaldt et “vasketårn”. Husk her at stille vaskemaskinen for neden, da den er tungere end tumbleren.

Yderligere er dette praktisk, fordi eventuelle udslip af vand vil være mindre problematiske desto tættere på gulvet vaskemaskinen står.

At etablere ”vasketårn” fordrer naturligvis, at maskinellet passer til sammenbygning, samt at du har de rette sammenbygningsbeslag.

Det kan være fristende at købe billigst, med to forskellige mærker for tumbler og vaskemaskiner. Knapt så godt er det, hvis man senere opdager at de to slet ikke passer sammen i dimensioner.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Nivelleringsfødderne på den nye vaskemaskine

Under maskinen sidder der fire justerbare nivelleringsfødder. De kan skrues op og ned under selve apparatet.

Fødderne skal kalibreres, så din vaskemaskine står så plant som muligt. Drejning af nivelleringsfødder med uret vil sænke maskinen, og drejning mod uret hæver den. Placer waterpasset på toppen af maskinen, og drej derefter fødderne, placeret i bunden af hvert hjørne, indtil niveauet reflekterer en jævn overflade.

En møtrik omkring hvert ben, forhindrer dem i at dreje for meget, når du har indstillet den rette højde, for hvert hjørne.

Løsn låsemøtrikkerne ved at dreje dem mod uret, uafhængigt af selve benet. Når du har den nye vaskemaskine i water, skal du dreje møtrikkerne med uret, indtil de er stramme, så benene kan låses på plads.

Husk at bruge niveauet, både fra venstre mod højre og forfra og bagud, da skiven skal være i niveau i begge retninger.

Her kan du se en Miele vaskemaskine blive installeret

Akkuratesse ved installation af vaskemaskine

Når maskinen er på plads, skal du sikre dig, at den sidder sikkert på gulvet, og er perfekt i niveau for at forhindre, at den banker højt eller begynder “at vandre”, mens du vasker. Placer et waterpas oven på maskinen. Juster enheden ved at justere benene og fastgør låsemøtrikker.

Til sidst skal du sørge for, at tilslutte den elektriske ledning i stikkontakten (de er typisk installeret direkte bag skiven på bagvæggen). Sørg for, at alle funktioner fungerer.

Prøv en testkørsel, efter du har tilkoblet din vaskemaskine. Her skal du være klar til, at vaske en masse tøj. Du skal dog først køre en kogevask uden tøj, da der kan være fedt og olierester i tromlen.

Det er en god ide, at holde øje med den første vask. Det indebærer, at du nøje overvåger maskinen under de første runder for at sikre, at der ikke er lækager.

Tjek rundt, under og bag vaskemaskinen for utætheder.

Hvis du ser tegn på lækager, skal du stramme alle forbindelser omkring denne lækage, og passe på ikke at stramme for meget, så du skruer forbindelsen over og ødelægger den.

Hvis maskinen ikke holder op med at lække, skal du slukke den og ringe til en professionel blikkenslager, der efterfølgende vil dukke op for at inspicere dine rør og forbindelser.

Trænger du til at få et nyt toilet monteret? Få 3 priser på montering af toilet her.

Værktøj du skal bruge til vaskemaskine installation

Det er ikke meget værktøj der er behov for.

Du skal bruge følgende:

  • En hammer hovedsageligt til udpakning af maskinen.
  • En tommestok til måltagning
  • Et waterpas så maskinen kan monteres, så den står i water.
  • En 8 – 12” skiftenøgle (svensknøgle). Du kan her eventuelt anvende et fastnøglesæt. Dette værktøj er nyttigt, når du skal fastspænde emner eller åbne emner. Nøglerne anvendes, hvor du skal spænde bolte og møtrikker. Pas på med ikke at skrue emnerne over.
  • Vandpumpetang også kendt som en polygriptang eller en papegøjetang anvendes i forbindelse med slangeforskruninger, når de skal løsnes eller spændes. Pas på med ikke at skrue emnerne over.
  • En skruetrækker til fastspænding af slangeforskruning
  • En boremaskine hvis du skal fiksere emner på væggen
  • Sikkerhedsbriller især hvis der bores i hård beton

Installation af vaskemaskine pris

Da VVS-firmaer og elinstallatører ikke altid er villige til at opgive sine priser, kan det være lidt svært at sige noget om priserne ved montage, man ikke selv giver sig i kast med. Hertil kommer naturligvis, at priserne varierer efter, hvor i landet man befinder sig.

De fleste firmaer kører med en fast kundetimepris. Så du bliver nødt til at indhente flere tilbud for, at få dig et overblik over markedet.

Oveni arbejdslønnen og de få materialer der anvendes, er der naturligvis selve prisen på maskinen.

Man kan, hos de fleste forhandlere, betale ekstra for monteringen. Priserne her varierer lidt; hos større forhandlere af hvidevarer som f.eks. Wupti og De3bedste koster montage omkring de 700 kr, hvis maskinen blot erstatter en gammel maskine.

Normalt leveres maskinen kun til kantstenen. Så hvis opbæring kommer ind i billedet, lørdagslevering eller bortskaffelse af din gamle vaskemasine eller andre hårde hvidavarer, vil dette hos nogle afstedkomme en ekstra betaling, der ligger på omkring de 500-1000 kr. Er du heldig, kan du rekvirere dig både opbæring og montering til 500 kr.
 
Modtag 3 uforpligtende tilbud på tilslutning vaskemaskine

Konklusion

Du kan med sindsro betragte de bedste vaskemaskiner som et forsvarligt valg, hvis det er kvalitet og effektivitet, der er det vigtigste på din ønskeseddel.

De fleste maskiner i dag er, når det kommer energi og vandeffektivitet, et sikkert køb. Og dette indebærer selvfølgeligt besparelser i løbet af din maskines levetid.

Men det kan ikke siges tit nok – det er og bliver en god ide at rådføre sig med en fagmand på området, så du ikke køber den berømte “kat i sækken”.

Comments are closed.