Den korrekte montering af toilet foretages altid bedst gennem en autoriseret vand- og gasmester. Han har uddannede blikkenslagere og rørlæggere ansat, og efter fire års læretid ved de præcist, hvordan de skal omgås sanitære installationer
Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu
Indholdsfortegnelse
- Vælg mellem tre tilbud på montering af toilet
- Kan du alligevel ikke nære dig?
- Afmontering af det gamle toilet
- Montering af toilet
- Væghængt toilet
- Amerikanske tilstande
- FAQ – Ofte stillede spørgsmål om at skifte toilet
Det skal ikke udelukkes, at du kan montere dit nye toilet selv, men ved du intet om installation af vand og sanitet, er det klogeste at indhente det bedste tilbud, du kan få gennem 3byggetilbud.dk.
Vandskader forårsaget af dig, skal du selv eller din forsikring dække – det er ikke tilfældigt, at lejere i et boligselskab har strenge påbud om ikke, at røre ved den slags selv. Det betyder dog ikke, at en husejer ikke selv kan skifte toilettet.
Vi tilråder dog, at du træder varsomt og nøje følge korrekte instruktioner, ligesom det altid vil være en god ide at kontakte en autoriseret VVS installatør.
Vælg mellem tre tilbud på montering af toilet
Det bedste for den, der ikke er alt for praktisk anlagt, er selvfølgeligt at bestille en autoriseret VVS installatør. Det behøver ikke være så dyrt endda, for du har mulighed for at indhente tre tilbud, blandt en masse håndværksmestre, der er tilknyttet en fælles internetportal.
Tilbuddene fra VVS-montører veksler i både pris og kvalitet. Det handler følgelig derfor ikke alene om, at få de tre laveste tilbud og så bare håndplukke. Det er en god ide at læse videre på trustpilot, og i øvrigt studere anmeldelser på de firmaer, der giver et bud på montering af toilet.
Det er vigtigt, at du kan skitsere projektet udførligt. Det er på basis af dette 3byggetilbud.dk skal kunne afhjælpe dig. Hvis du alene skildrer projektets udførelse, med en med en eller to sætninger, leder det antageligt ikke til andet, end et svar i retning af ”lad os snakke om det”. Og så er vi lige vidt, hvis det var tid, du ville spare på det hele.
Begynd med at afridse projektet kort, men ikke desto mindre nøjagtigt (!). Opgaven kalkuleres derefter af 3byggetilbud.dk, der via tre uforpligtende tilbud fra tre håndplukkede VVS-mestre sætter dig i kontakt med tilbudsgiverne.
Herefter kan du i ro og mag sidde og vælge, hvis du ønsker at gå videre. Du er ikke bundet af noget, og du kan jo da til hver en tid selv prøve at undersøge markedet yderligere.
Sådan fungerer 3byggetilbud.dk
Kan du alligevel ikke nære dig?
Er du lidt af ”en praktisk gris”, kan du selvfølgeligt godt selv både afmontere dit eksisterende toilet og montere dit nye toilet. Men det skal følge nogle grundlæggende retningslinjer, og du står som sagt selv med ansvaret for at monterer toilettet.
Grundlæggende tre toilettyper
Inden du overhovedet går i gang, skal du skaffe dig et overblik over de forskellige toiletmodeller, der findes og selvfølgeligt også hvor og hvornår, man anvender de forskellige former.
Normalt inddeler vi i tre former for gulvstående toiletter.
Typerne bruges afhængigt af, hvordan de skal tilsluttes afløbet, der leder til kloakeringen.
Kloakeringen skal du overlade til en fagmand, for den skal have det rette fald og følge bygningsreglementets forskrifter.
Når man tilslutter WC kummen til afløbet, kræver det normalt specielle kloset-tilslutningsstykker, alt efter toilettype.
Førhen brugte man gummikit for at tætne mellem toilettets S-lås og rørstykket, der går ned i faldrøret. I dag fås specielle gummimanchetter, der tætner.
De tre mest almindelige gulvstående toiletter er disse:
- Gulvstående toilet med skjult S-lås
- Gulvstående toilet med synlig S-lås
- Gulvstående toilet med P-lås (universalt toilet).
Toilet for tæt på væg – Excentrisk klosettilslutning
I nogle tilfælde er afløbet til toilettet anbragt uhensigtsmæssigt. Typisk ser man det, hvis afløbet sidder for nært på en væg. I de tilfælde støder toiletkummen ind i væggen, og den kan ikke monteres.
Er dette tilfældet, skal man have et overgangsrør med en forskudt muffe også kendt som den såkaldte excentriske Multikvik. Disse er klosettilslutninger kan være praktiske, til opsætning af en toiletkumme nær væggen i situationer, hvor en almindelig klosettilslutning ikke er tilfredsstillende.
Her skal du dog være opmærksom på, at excentriske klosettilslutninger på længere sigt, samler afføring og urin. Dette sker, fordi det vil samle sig på den indre skrå flade i klosettilslutningen.
I værste fald kan dette på den lange bane ende med, at toilettet løber langsomt og lettere stopper til.
Et toilet med flere skyl kan her være en fordel, fordi ekstra vand mindsker risikoen for, at aflejringer sætter sig på den skrå flade af klosettilslutningen.
Er du træt af at vaske op eller trænger opvaskemaskinen til at blive skiftet ud? Læs installation af opvaskemaskine.
Afmontering af det gamle toilet
Når du skal afmontere dit gamle toilet, kan du begå den første bommert – du glemmer at lukke for vandet. Til det kan man kun sige – værsgo’, du ender i værste fald med at blive våd.
Ved ballofixer (en åbne/lukke kuglehane) med håndtag eller skrue skal du huske, at drej med uret svarer til at åbne for vandet (drej til venstre) mens drej mod uret svarer til at lukke for vandet (drej til højre).
Ballofixer med en skrue har kun en kærv (revnen i skruehovedet) til en skruetrækker, så her åbner og lukker du ved at bruge dette stykke værktøj.
I værste fald er der ikke nogen ballofix overhovedet, så skal du lukke for den ventil, der sidder, hvor vandet føres ind i boligen (hovedhanen).
Når du senere skal sætte en ny kumme op og tilslutte den, kan det være en ganske god ide at sætte en ballofix på rørstudsen for vandtilførslen – tænk altid på manden, der kommer efter dig.
Når der er lukket for vandet, kan du så skylle ud sidste gang for at tømme cisternen. Cisternen er det, der sidder oven på selve kummen. Indeni cisternen sidder der en ventil, der sørger for at lukke for tilførslen af vand, når cisternen er fyldt op. Den skal løbende repareres og vil ikke foreløbigt blive et problem efter montage af nyt toilet.
Husk at tømme toilettet for vand i en gulvrist og bær det ud, som det står vandret på gulvet, så der ikke løber vand ud. Du kan eventuelt slutte en pose stramt omkring S-låsen for, at undgå dette og for at være helt sikker på, at Moster Sofies gamle arvestykke af et gulvtæppe ikke lider overlast.
Gør rent, hvor det gamle toilet stod; fjern alt skidt, rester af cement og vask efter. Sidder det godt fast på gammel cement, bruges en hobbykniv og en mejsel til at skrabe og banke cementen løs.
Værktøj du skal bruge til montering af toilet:
- Skruetrækkere (evt. bore- skruemaskine)
- Svensknøgle
- Papegøjetang (vandpumpetang)
- Unbrakonøgler
- Hobbykniv
- Hammer
- Mejsel
- Klud/bøtte
Inspektion af afløbet før montering af gulvstående toilet
Følger der en ny klosettilslutning med til det nye toilet, og den gamle i øvrigt ikke er specialtilpasset, men almindelig ombyttelig, er det en fordel at udskifte klosettilslutningen og lade den erstatte med den nye, der følger med.
Tjek diameter på afløbet – der skal være tilstrækkeligt med muffe over gulvet (2 cm ved en diameter på 110 mm PVC-rør). De gamle afløbsrør blev fremstillet i støbejern (faldrør); her er diameteren større (130 – 150 mm), og det er her et Multivik lige overgangsrør finder sin anvendelse.
Det er også her, du skal tjekke, om væggen sidder for tæt på Toiletkummens S-lås. Er det for snært, skal du igen finde en multivikløsning m.h.t. at forskyde ud ad fra væggen.
Du kan nu sætte klosettilslutningen til afløbsstudsen, der stikker op ad gulvet. I nogle tilfælde er der behov for at bruge smøremiddel. Hvis afløbsrøret rager mindre end 2 cm. op, skal du trække klosettilslutningen opad for at få det hele til at slutte tæt.
Værktøj du skal bruge:
- Tommestok
- Eventuelt smøremiddel
Montering af toilet
Når du skal monterer toilettet, skal der først mærkes op m.h.t. hvor, toiletkummen skal stå. Brug tynd blyant, kuglepen eller den indvendige indmad i en kuglepen til at afmærke de fire huller, hvor der skal bores.
Det er vigtigt, at du, inden du bore nye huller, gør dig klart om der eventuelt er monteret varmeslanger i gulvet. Borer du ned i dem, forårsager du en utæthed. Det kan koste mange penge.
Tjek om kummen sidder lige i forhold til væggen.
Tilslutningsslange skal afpasses, så det kan skrues både på cisternens tilslutning, såvel som tilslutning til det kolde vand i væggen. Førhen brugte man kobberrør til denne operation, og man kunne passe røret til ved skæreværktøj; i dag leveres tilslutningen som plastslanger med standardmål.
Når det passer med tilslutningen, kan du tage du det hele væk igen og flytte kummen væk, så du kan bore de fire huller.
Afhængigt af om det er et flise- / klinkegulv eller et trægulv skal du bruge forskellige typer bor og boremaskiner.
Ved boring i beton, fliser eller klinker skal du bruge et murbor og 8 mm skruer med 8 mm. rawplugs. Murbor eller diamantbor skelnes let fra træbor, der er sorte og i jern, mens diamant- eller murboret skinner som en diamant. Her skal du sætte slag på boremaskinen – bor ikke for længe, for så er der fare for, at boret går i stykker.
Benyt ikke træbor til boring i beton, fliser eller klinker. De brænder i stykker. Jernbor eller træbor er kun til træ, linoleum eller vinyl.
Du kan nu skrue toilettet fast til gulvet. Det kan være en god ide at løfte toiletkummen med trækiler med henblik på at støbe med cement under kummen, så den står fast og stabilt. Nogle gør dette, andre ikke.
I nogle tilfælde er det en god ide at sætte slangen på toiletkummen, inden du skruer kummen fast til gulvet. Dette med henblik på at undgå ubehagelige arbejdsstillinger. I andre tilfælde, hvor der er fri adgang, skruer du blot på bagefter montage af kummen. Når du spænder sker det med uret (højre om)
Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu
Værktøj du skal bruge:
- Skruetrækker (evt. skrue / boremaskine)
- Svensknøgler
- Papegøjetang (vandpumpetang)
- Hammer
Montage på flise- / klinkegulve:
- Slagboremaskine
- 8 mm murbor (diamantbor)
- 8 mm rawplugs (”dyvler” der slås ned i skruehullerne)
Montage på vinyl- / laminatgulve (træ):
- Bore- / skruemaskine
- Jernbor (bor til træ og metal)
Her kan du se en video der viser hvordan du gør
Montering af gulvstående toilet med beslag (f.eks. Gustavsberg nautic)
Forskellen består her i, at toilettet sættes fast på et beslag, der er skruet fast til gulvet. Her følges nogenlunde samme procedure m.h.t. afmærkning, tilslutning og boring af huller.
Når der er mærket op omkring kummen, pilles bøsningerne på undersiden af beslaget. Overskydende plast skæres af, så bøsningerne bliver runde. Beslaget skal stå lige på en tværgående streg, du har sat, og du skal sørge for, at der er 2 cm mellem ydersiden af beslaget og den optegnede streg på begge sider.
Herefter markeres de fire huller, hvor der skal bores. Boringen følger de samme retningslinjer som lige beskrevet m.h.t. brug af maskinel og typer af bor. Beslaget monteres ved, at du starter med at sætte skruer i beslaget. Skruerne er ikke til skruetrækker, men til en skiftenøgle eller en nøgle med skralle.
Skal du have lagt fliser i haven og er du i tvivl om du skal gøre det selv eller få en professionel til det? Læs lægning af fliser.
Væghængt toilet
Mange sværger til denne model, fordi den er smart og rengøringsvenlig. Det er ikke en uoverkommelig opgave at montere et væghængt toilet, hvis man har praktisk sans. Og står du overfor at skulle udskifte det gamle toilet, er det måske lige det du har lyst til.
Bag det væghængte toilet og inddækningen, finder du et robust wc-modul og et metalstativ, der skal fastspændes solidt til væggen. Cisternen med studse til tilgangsrør og vandtilførsel, er indsat i metalstativet.
Faktisk handler montagen ikke om meget mere end, at inddække og fastgøre toilettet. Blandt de mange væghængte toiletter er der f.eks. et ”IFØ SIGN” toilet, som beskrives nærmere her.
Den gennemgåede metode til ophæng, afviger kun lidt fra andre væghængte toiletter på markedet.
Inden du går i gang med at skifte toilettet, skal du være helt på det rene med om din væg er robust nok til at bære toilettet. Metalstativet skal kunne fastspændes solidt, og det er et lovkrav, at vandtilførslen er udstyret med en Ballofix (kuglehane).
Montering af væghængt toilet
Du skal igen starte med at fjerne det gamle toilet efter de samme retningslinjer som lige beskrevet.
Det vinkelrette afløbsrør sættes fast i faldstammens muffe. Er faldstammen i støbejern, er det nødvendigt at anvende et lige Multiviksrør overgangsrør i faldstammens muffe.
Start med at sætte det kraftige metalstativ og wc-modulet på plads. Det vinkelrette afløbsrør placeres ned gennem en bøjle i modulet, der skal spændes fast på væggen. Modulet er et ophæng til Wc-kummen.
Der skal mærkes op til nye huller, til de nederste beslag.
De to nederste vægbeslag, fastspændes til væggen med 14 mm rawplugs og 10 x 80 mm franske skruer (fastspændes med svensk- eller topnøgle). Fodplade og vægbeslag klæbes fast mod gulv og spændes sammen. Modulet skal stå i lod sidevers.
De to øverste vægbeslag opmærkes og fastgøres til væggen, med 10 x 80 mm franske skruer og 14 mm rawplugs. Modulets front skal stå i lod, ved justering på gevindstænger i begge sider.
Afløbsrøret skal placeres, så det står vinkelret og midt i modulet. Tilgangsrøret til cisternen, skal stikke ud over afløbet og mellem stængerne. Begge rør fastspændes i ledsagende bøjler. To gevindstænger, der skal holde toiletkummen, skrues i modulet.
Den medfølgende slange til vandtilførslen skrues på ballofixen, og den tilsluttes cisternens lukkeventil. Efter samling kan du langsomt åbne for vandet på ballofixen. Stop et par mm, før den er helt åben, så den senere bliver nemmere at lukke.
Alu-profilerne fastgøres til wc-modulet og væggen, så de danner en ramme gipspladerne kan skrues ind i. Gipspladerne fastspændes til alu-profilerne med selvskærende skruer.
Skær ud til skylleknapperne, der skal monteres i en indbygningsdåse. pladerne Spartles eller males; alternativt opsættes der fliser afhængigt af de øvrige vægge.
Afslut med at forbinde skylleknappen og tilpas tilgangs- og afløbsrør (tilskæring). Monter gummitætninger, og fedt dem godt ind. Herefter presses wc-skålen ind på gevindstængerne, og der spændes til. Endeligt tilpasses et stykke plade, der lægges ”løst” over det inddækkede wc-modul.
Værktøj du skal bruge:
- Tommestok
- Vaterpas (lodstok)
- Boreværktøj til væg (fliser, klinker, mur)
- Skrueværktøj
- Svensknøgler
- Topnøglesæt (med skralle)
- Papegøjetang (vandpumpetang)
- Sav
- Hammer
- Hobbykniv
Hvis det er på en trævæg eller lignende, bruges gennemgående skruer i de bærende konstruktioner. Murvægge der er porøse og ustabile kræver gennemgående skruer, ekspansionsbolte eller lignende skruer.
Du kan også læse denne guide til montering af væghængt toilet.
I denne video viser de hvordan du monterer et væghængt toilet
Amerikanske tilstande
Den ”amerikanske tendens” med, at man skal gøre al ting selv, kan lede til de sjoveste resultater, også indenfor VVS installatør faget.
Det var de gamle romere, der opfandt indendørs VVS. Som en skribent vittigt har bemærket det, er det i USA endt med, at man i slutningen af det 20. århundrede, afskaffede det moderne toilets bekvemmeligheder.
Har du ingen emhætte eller er den gået i stykker? Er du træt af madlugten og dampen i køkkenet? Tag et kig på montering af emhætte. Der finder du alt bør vide om montering af emhætte.
Spar på vandet med det nye toilet
I det skæbnesvangre år 1994, bekendtgjorde den føderale regering i USA, at et nyt toilet, der fremstilles og sælges i USA, skulle forbindes med en vandtilførsel på ikke er større end seks liter. I de efterfølgende år ledte denne forbudstendens til, at toiletterne holdt op med at fungere, som de en gang gjorde.
Det skulle langsomt begynde at gå op for de forvænte amerikanere, der normalt er vant til nye og bedre forbrugsgoder, at problemerne med et nyt toilet ikke alene handlede om forringelser og ødelæggelse. Problemerne tårnede sig op.
Det var ikke mere nok med et enkelt skyl, og så skyllede vandet alt ud – næh, nu skulle der hele to til tre gennemskylninger til på et nyt toilet, før det besværlige job på ”på tønden” var afsluttet.
Et lags toiletpapir – det samme som i fængsler – blev den gængse forbrugsvare i butikkerne overalt. Og det for at undgå stoppede toiletter.
Hvert toilet må nu have en ”suger” stående ved siden af sig, fordi tilstopninger blev almindelige, og så varede det ikke længe, før markedet kunne fremvise gennemsigtige håndtag og alle mulige smarte greb på sugerne.
Men ikke nok med det, begyndte alle huse og endda hele byer at stinke som kloakker. Man havde glemt det simple faktum, at VVS-systemer kræver – ja ligefrem elsker – vand. Vandet skal strømme massivt for at gøre ordentligt rent. For når der ikke er vand, begynder stanken at brede sig.
Amerikanske skrækscenarier a la ”Gør det selv”
Historierne er mange om hvordan DIY (”Do it Yourself”) i USA kan gå grueligt galt. Det spænder over den klassiske med, at man forbinder toiletkummen med det varme vand eller man glemmer, at der er noget, der hedder et afløb til det nye toilet.
Amerikanske VVS-folk kan berette om manden, der besluttede sig for at forsøge at bruge sin søns lille legetøjs svejsepistol til, at reparere nogle beslag på kobberrør med. Det endte med at han oversvømmede hele sin kælder.
En anden ”Gør det Selv-mand” troede, at han kunne grave sit eget PVC-rør ned i haven. Han var ikke helt klar over, hvad det var han var i gang med. Hans kone var i alt fald ikke ovenud glad for, at haven blev fyldt med spildevand overalt.
En kvinde havde en tilstoppet vask på badeværelset. Hun prøvede at fikse den ved, at hælde baconfedt ned i afløbet. Baconfedtet størknede selvfølgeligt. Som hun blev mere og mere desperat, gik hun over til at hælde flere forskelligt afløbsrens i afløbet. Det skabte så en masse klorgas og det stivnede det hele yderligere.
En lille vandhane, der dryppede inden familien rejste på ferie, mente farmand nu nok kunne repareres med lidt tape. Det endte som noget, der lignede en fontæne. Der blev en del vandskader og vand at skovle op efter, man var kommet hjem. Smukt var det ikke.
Og det behøver ikke alene at være ”gør det selv-folket” der forsynder sig. En kvinde blev udnyttet af en uautoriseret VVS installatør – dem er der mange af i USA – der havde bildt hende ind, at han da sagtens kunne installere en håndvask, hvor der ikke var mulighed for at tilslutte vand.
Han satte da bare vasken op, uden at forbinde den med vand og afløb. Og så kunne han i al hast indkassere de rare dollars inden han nærmest løb ud af døren. Efterfølgende måtte kvinden så ringe efter en VVS installatør der vidste, hvad han gjorde. Han måtte til at lave en masse rørmontering og afløb.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om at skifte toilet
Her finder du ofte stillede spørgsmål om montering af toilet.
Hvad koster det at få monteret et toilet?
Prisen på montering af toilet starter på omkring 1.000 kr. Det er ved en simpel udskiftning af selve toilettet, hvor der ikke skal ændres noget, udover at toilettet skal skiftes.
Hvis der skal skiftes fra et gulvstående toilet til et væghængt toilet, kan prisen blive en del højere. Gennemsnitsprisen på denne opgave ligger på omkring 3.000 – 6.000 kr.
Kan man selv montere et toilet?
Du kan selv montere et toilet, hvis du er lidt fiks på fingrene.
Sørg for at lukke for vandet, før du starter, og har du ikke prøvet det før, så skal du have læst op på det eller allieret dig med en erfaren VVS installatør.
Kan det betale sig at skifte toilet?
Hvis dit gamle toilet ikke fejler noget, og du ikke skal lave andet arbejde på badeværelset, så nej, medmindre at det er et meget gammelt toilet du har, som bruger 9 eller 12 liter vand pr. skyl.
Hvis du får monteret et nyt toilet med stort og lille skyl, kan du hurtigt spare pengene hjem igen, alene på det mindre vandforbrug.
Hvor lang tid tager det at skifte et toilet?
Det tager typisk to-tre timer for en erfaren VVS installatør at montere toilettet, medmindre at du udover at skifte toilettet også skal ændre på afløbet. F.eks hvis du skifter fra et gulvstående toilet til et væghængt toilet.