Opsætning af gipsloft

0

Gipsplader er et håndterligt og økonomisk overkommeligt projekt, når der skal renoveres- eller laves nyt loft. Klart nok vil mange foretrække at gøre dette selv. Der kan være behov for at få sit loft sænket, eller det kan simpelthen handle om at det gamle loft ikke tager sig særligt indbydende ud- så vil man naturligt nok noget nyt og andet

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Indholdsfortegnelse

At gøre det selv, er den billigste metode, fordi man sparer arbejdsløn og mesterens fortjeneste, men det er også et job, der kræver din fulde opmærksomhed og akkuratesse. Så lad det være sagt med det samme – er du ikke praktisk anlagt, er det bedst ”at løfte knoglen” og ringe efter en fagmand.

Monter gipspladerne korrekt, og så får du også et resultat med flotte glatte lofter, du kan være tilfreds med, og som vil ligne et “normalt” pudset loft. At gøre det rigtigt betyder for det første, at underlaget til gipsen laves korrekt. Du skal altså ikke sætte gipsplader direkte op i loftet, selvom det er fristende.

Når gipsloftet monteres korrekt indebærer dette, at loftet kan bevare form og farve i mange år. Og som et ekstra plus skal det naturligvis med, at gipspladerne efter de er monteret, spartlet og malet kræver den minimale vedligeholdelse.

Snedkere og tømrere er altid det bedste, for de har håndelaget på grundlag af en udstået læretid og års erfaring.

De har i de fleste tilfælde monteret rigtigt mange gipslofter i boliger og erhvervsejendomme, og med deres mangeårige ekspertise er du garanteret et loft i topkvalitet med en flot finish.

Overordnet om opsætning af gipsloft

Gipslofter monteres i 90 procent af alle nybyggede huse i dag. Det henter sikkert sin forklaring i, at gipslofter er relativt billige i forhold til andre løsninger, samtidig med at man får får flotte glatte lofter.

Et gipsloft er fremstillet ved hjælp af gipsplader, som senere skal monteres på spredt forskalling.  Spredt forskalling er ganske enkelt nogle brædder (Forskallingsbrædder) monteret med afstand.

Forskallingen er sat op som enten et skelet af træ eller et af stål, så det kan danne et underlag for allerede afsluttede overflader på lofter og vægge. Eller det kan være nybyggeri, hvor der simpelthen kræves et skelet som bærende konstruktion.

Hvad er en dampspærre?

Når en familie på fire afgiver 10 – 15 liter vanddamp i døgnet alene på grund af daglige gøremål og bare det, at man går rundt og trækker vejret, er det nødvendigt med en dampspærre inden i vore huse.

En dampspærre er et stykke plastic, der skal modvirke at varm, fugtig luft fra husets opholdsrum ikke trænger igennem lofter og vægge og ud i isoleringen.

Varm luft, der ender det forkerte sted, ender som kondensvand, når den støder sammen med kulden. Når det sker, opstår der fugt, skimmelvækst eller råd i husets bærende konstruktioner.

Husk, at skal du kun anbringe en dampspærre, skal den sidde på den varme side af isoleringen. Den skal sættes op indvendigt i huset, uanset om du er i gang med at bygge nyt, bygger til eller efterisolerer.

Det er klogt at anbringe dampspærren en tredjedel inde i den varme side af væggen, så du ikke fremover laver et hul i plastikken, hver gang du slår et søm i.

Dampspærre skal sættes op på det eksisterende loft, før du monterer forskallingsbrædderne, og hvor loftet er ud mod kolde omgivelser f.eks. et uudnyttet loftrum.

Du skal i tilfælde af, at der allerede er en dampspærre, skære op eller perforere helt inden den nye sættes op.

Her kan du se hvordan du gør

Dimensioner på gipspladerne

Pladerne er ofte en 13 mm gipsplade beklædt med et lag papir på begge sider. På siderne er der kanter, så pladerne kan stødes tæt sammen mod hinanden, og kanterne er forsænkede, så det er muligt at påsætte en strimmel glasfibervæv og spartelmasse, hvis man vil have en samlet og plan overflade.

Gipsplader leveres normalt i dimensionerne 90 cm X 120 cm. Mindre plader på 90 cm er ofte det, der anvendes, fordi de er nemmere at arbejde med.

Pladerne leveres i standardlængder, spændende fra 1,80 til 4,20 meter, med mindre spring i målene på 30 cm, dvs. 1,80 meter, 2,10 meter osv.

Du skal være klar over, at selvom det ser nemt ud, er det sådan, at større plader med dimensioner over 3,60 meter er besværlige at bakse med. De kræver fagmandens særlige håndelag og et hejs. Normalt er pladerne 2,40 meter og 2,70 meter i længden.

Hvis du også skal sætte gipsvægge op kan du læse mere i vores opsætning af gipsvæg guide.

Fastgørelse skal følge bygningsreglementet

Det er væsentligt at man følger bygningsreglementets krav til, hvordan man skal arbejde med fastgørelse af nedhængte gipslofter. Det kan gå grueligt galt, fordi lofter har det med at falde ned, hvis de ikke er monteret korrekt.

Små plader i snorlige rækker eller glat image

Ønsker man mange små plader, fordi man vil have dem til at fremstå dekorative som rækker af fordybninger, er det naturligvis ikke nødvendigt at gøre det på den måde.

Den slags afhænger af smag, og rigtigt mange holder mest af det glatte gipsloft, fordi det bibringer sin beskuer et stilrent og klassisk udseende, der godt kan få en til at tro, at der er tale om traditionelle pudsede lofter.

Vælger du glatte gipslofter er det en god ide at vælge gips fremstillet i to lag, så du kan undgå, at pladerne revner.

Når gipsloftet er monteret i den glatte version, fremtræder det som en afglattet og standardiseret overflade uden flækker, buler eller samlinger. Men bliv ikke overrasket, hvis der efter et års tid alligevel er opstået lidt revnedannelse i samlingerne og revner ved loft/vægsamlingen.

Disse opstår som sagt hovedsageligt, fordi man kun har monteret et-lags gipsplader.

Opsætning af gipsloft – Mulighederne er mange

Det er muligt at montere loftet, så det fremtræder som et loft med friser, bånd, buer eller andre fiffige påhit, når du bruger gipsplader. Gips er nemt at forme og nemt at arbejde med. Hertil kommer muligheden for at sætte spots i loftet, der betoner frisen eller andre enkeltheder i loftet.

Når vi ovenfor skrev om markerede sammenstødninger af plader, er vi tilbage i 60’erne og 70’erne, hvor det mestendels var gipspladelofter i dimensionen 30 x 60 med tydelige samlinger, man gjorde i.

Det var det, der skabte det retlinede mønster i loftet. Du vil stadig se denne metode udfoldet i flere parcelhuse, og de er ret almindelige i sommerhuse.

Akustiklofter – Gipslofter med akustikregulering

Det med lyden, skal man tænke på nu om dage, med alle mulige lydeffekter i rummet.

Du har faktisk den mulighed, at du kan vælge et loft i gips med akustikregulering. I erhvervsejendomme eller huse med højt til loftet, f.eks. med loft til kip i forbindelse med flere etager, er det til din fordel at vælge akustiske gipsplader.

Pladerne kan leveres i flere forskellige mønstre og deres effekt er en lyddæmpning pga. huller og en lydabsorberende dug på pladens bagside. Udover de akustiske fordele changerer pladerne i et frisk spil, der vil bibringe dig en indtræk af, at der er tale om en moderne bolig.

Den optimale effekt m.h.t. akustikpladerne fordrer tilstedeværelsen af en god isolering direkte bag og op mod pladerne. Her er det væsentligt at huske, at hullerne i pladerne ikke skal spartles til, og loftet må bestemt ikke sprøjtemales.

Der er ingen vej uden om malerrullen suppleret med penslen, hvor det er nødvendigt. Her kan det være en god ide at alliere sig med en professionel maler, for det er yderst vigtigt, at malerarbejdet foretages korrekt.

Er det i køkkenet du er ved at få lavet gipsloft og skal der samtidig sættes en emhætte op? Læs montering af emhætte.

Opsætning af gipsloft pris – Hvad koster et gipsloft?

Ja hvad koster et gipsloft egentligt? Vi er som antydet indenfor det overkommelige. Gipspladeloftet ”koster ikke en bondegård.” Prisen på materialerne til et gipspladeloft med 2 lag gips, spartling af samlinger og maling ligger omkring de 300 – 350 kr. pr. kvadratmeter.

Det er så her ”gør det selv” projekter giver muligheder for besparelser, for alt inklusive materialer og mestertimeprisen skal du regne med en ”en tusse” pr. M2 (priser inkl. Moms). Monterer du et gipsloft selv, så har du altså sparet en god sjat penge.

Gipsloftets fordele og ulemper

Fordele:

  • Et gipsloft minder en det om det klassiske, pudsede loft
  • Loftet er enkelt, elegant, ensartet uden forstyrrende detaljer
  • Gipspladerne er hurtige at montere, spartle og male
  • Gipslofter er brandsikre
  • Det er relativt let at sætte gipsplader op selv
  • Et gipsloft er let at gøre rent, da det kan vaskes over med en opvredet klud

Ulemper:

  • Gips er et forholdsvis tungt materiale, så det er vigtigt, at det eksisterende loft samt etageadskillelsen er stærkt nok, til at bære vægten af gipsloftet. Hvis du er i tvivl, kan du søge råd hos en tømrer, en byggetekniker eller en ingeniør
  • Er du ikke erfaren i at spartle, kan det være meget svært at få en helt plan overflade
  • Bruger du kun et lag gipsplader, kan der opstå revner imellem pladerne

Få 3 priser på opsætning af gipsloft

Har du hørt om 3byggetilbud – måske har du, men hvis ikke, er det ganske enkelt det samme som, hvis du f.eks. vil indhente tre bud på en bilreparation.

Tilbuddene fra snedker-tømrer varierer i både pris og kvalitet. Det handler altså ikke blot om at få tre billige tilbud og så bare vælge det billigste. Det er en god ide at studere trustpilot og anmeldelser på de firmaer, der giver et bud.

Det er vigtigt, at du kan opridse opgaven i detaljer. Det er på grundlag af dette, 3byggetilbud skal kunne afhjælpe. Hvis du blot beskriver opgavens udførelse med en med en eller to sætninger, fører det sikkert ikke til andet end et svar i retning af ”lad os snakke om det”. Og så er vi lige vidt, hvis det var tid, du ville spare på det hele.

Det hele er nemt. Begynd med at beskrive projektet kort, men alligevel præcist (!). Opgaven beregnes dernæst af 3byggetilbud, der via tre uforpligtende tilbud fra tre udvalgte leverandører sætter dig i kontakt med tilbudsgiverne.

Herefter kan du i ro og mag sidde og vælge hvilken pris og tilbud du foretrækker, hvis du ønsker at gå videre. Du er ikke bundet af noget, og du kan jo til hver en tid selv prøve at undersøge markedet yderligere, hvis du mener at du selv kan få en bedre pris på montering af gipsloft.

Sådan fungerer 3byggetilbud.dk

 

Få 3 gratis tilbud på opsætning af gipsloft

 

Montering af gipsloft

Det er ikke umuligt for ”gør det selv manden” eller kvinden at montere et gipsloft, hvis vel at mærke vedkommende ikke går rundt med ”ti tommelfingre på hånden”.

Men som antydet, er der tale om et tungt arbejde, når pladerne skal løftes op. Det er der imidlertid råd for – lej en pladehejs, så går det hele meget nemmere. En pladehejs er en form for elevator, som du lægger gipspladerne op på, så de kan hejses op og skrues fast til enten loftet eller til forskallingen.

På den måde slipper du selv for at løfte pladerne, det gør altså arbejdet en del nemmere, og du kan nøjes med at koncentrere dig om, at monter gipspladerne i stedet.

Det er praktisk, at du har et par bukke, som pladerne ligger på i en behagelig arbejdshøjde lige til at tage op og montere.

Her kan du se hvor let det er med en gipshejs

Først den spredte forskalling

Men inden du begynder på at sætte gipsloftet op, skal du som sagt fundere med et underlag af brædder eller rettere for at blive i fagsproget den spredte forskalling. Det er dem gipspladerne senere skal skrues fast i. Ofte er det brædder i fyrretræ, der måler 25 x 100 mm som anvendes til skeletteringen. Du skal ikke sætte gipsplader op direkte i det gamle loft.

Brædderne skrues fast i loftets bærende bjælker, eller på det gamle loft, så de sidder med 300 mm’s afstand fra midten af det ene bræt til midten af det næste bræt. Her skal du holde dig for øje, at denne opbygning af brædder fordeler sig jævnt og at det er i vater, så gipspladerne ikke kommer til at ligge skævt.

For at finde ud af om noget er i vater, måles med et vaterpas (en loddestok), hvor en boble i et lille vindue skal stå mellem to sorte streger for at markere, at noget er lige eller i vater.

Pas på med det elektriske

Det er en god ide at skjule de ledninger, der senere skal forbindes med loftslamperne mellem forskallingsbrædderne. Her skal du især gøre dig klart, at den korrekte måde at gøre det på, er at benytte et elektrikerrør, så du ikke senere skaber en brandfare.

Den slags skal måske i virkeligheden helst laves af en autoriseret el-installatør.  Så det er tilrådeligt, at du lader være med selv at gøre det.

Fastgørelse af pladerne

Typisk vil du set det som f.eks. brædder, der senere skal tjene til, at man fastgøre pladerne på dem. Gipspladerne kan enten monteres direkte på eksisterende bræddelofter, eller de kan monteres på forskallingen. Det eneste man skal holde sig for øje er, at det nuværende loft er plant og stabilt.

Når du skal skrue gipspladerne fast i forskallingen, starter du med hele plader. Den resterende del, der ikke kan dækkes af de store plader, kræver, at du er ferm nok på fingrene m.h.t. opmåling og tilskæring.

Gipspladerne streges op med en tømmerblyant på forsiden, og herefter skal der ridses der, hvor du ser en spartelkant og ingen tekst. Gipspladerne består af 2 lag papir med gips imellem, så du skal også huske at ridse pladen på bagsiden.

Herefter er det let at brække pladerne fra hinanden. Efter et par gange bliver du snart helt vant til at gøre dette.

Her kan du se hvordan

Som sagt er det bedst at sætte to-lags gipsplader op på loftet. Det andet lag monteres forrykket op ad i forhold til det første lag, så der ikke opstår samlinger, der lapper ind over hinanden. Måske er du så heldig, at det går med et-lags plader, men som sagt risikerer du på længere sigt, at der opstår revner i samlingerne mellem pladerne.

Fastgørelse på eksisterende loft

Gipsplader er nemme at montere, hvis du blot skal sætte dem op på det eksisterende loft. Hvis det er på et ældre pudset loft skal du dog finde en forsvarlig måde at gøre pladerne fast på. De bærende konstruktioner skal kunne bære loftet, så det ikke pludseligt falder ned. Et loft af profilbrædder er klart at foretrække.

Fremgangsmåden er for så vidt den samme, som når du monterer et nyt loft.

Husk mellemrum til væggene

Du gør det nemmere for dig selv, hvis du husker at lægge gipspladerne helt tæt op til væggen ude langs kanten. Hvis du anbringer pladerne med et mellemrum til væggen på en 5 til 10 mm, er det muligt bagefter at fuge samlingerne med akrylfuge, så loftet bliver tæt.

På resten af loftet skal du sørge for, at pladerne er placeret så tæt op ad hinanden, at samlingerne bliver usynlige.

Modtag 3 gratis og 100% uforpligtende tilbud nu

Så skal gipsloftet males og spartles

Så er vi klar til at lægge sidste hånd på værket. Nu kan du spartle og male, så samlingerne mellem pladerne bliver usynlige.

Forarbejdet kræver, at du først spartler samlingerne med gipspladespartel og lægge en papirremse i. Sømhuller skal spartles. Start med at fjerne støv fra pladerne og følg herefter den almindelige fremgangsmåde i forbindelse med spartling.

Der skal i alt spartles tre gange. Spartelbehandlingen skal slibes, når du er færdig med at spartle og bagefter skal du fjerne slibestøvet.

Gipsplader er som regel ikke fleksible, men ofte er det sådan, at den bagved liggende forskalling, der kan være af træ, forskyder sig pga. temperatursvingninger og fugtighed. Pladen skal som sagt modvirke dette, hvorfor tolagspladen er det bedste.

Spartelremsen har en armerende virkning, så spartelmassen ikke revner

Tværgående samlinger skal desuden spartles og strimles, hvor spartelmassen skal trækkes længere ud på siderne for at udjævne bedst muligt så en usynlig spartel samling opnås.

Her kan du se hvordan du spartler loftet

Maling af gisploft

Det bedste resultat og længste holdbarhed opnås her ved at du stryger malingen på to gange. Mellem de to strøg anbefales det ofte, at du går loftet efter og eventuelt sliber let med tyndt sandpapir (f.eks. med korn 120) for at afrydde støv og andre urenheder.


Monterer du et gipsloft – Værktøj og materialer du skal bruge



  • Gipsplader

  • Stålskelet

  • Stålreggelsaks

  • Kridtsnor

  • Vaterpas

  • Hobbykniv

  • Skruer

  • Skrue- boremaskine (helst gips skruemaskine)

  • Tommestok

  • Medium spartelmasse

  • Spartel

  • Armeringspapir

  • Sandpapir


 

Få 3 gratis tilbud på opsætning af gipsloft

 

Comments are closed.